Olmer hledá Jana Wericha

Praha - Unikátní části rozhovoru s Janem Werichem, který Vít Olmer pořídil v roce 1977 pro slovenský televizní pořad Račte vstúpiť!, zařadí tento režisér a scenárista do dokumentu s názvem Hledání Jana Wericha, který připravuje v České televizi. Hotov bude koncem roku. Ukázky viděli dnes zájemci v pražském kině Atlas, kde začala dvoudenní přehlídka dokumentárních snímků, na jejichž vzniku se podílela ČT.

„Jan Werich v té době nesměl publikovat ani hrát, zemřel tři roky poté v říjnu 1980. Pořad, ve kterém se objevil, získal pak cenu, vzápětí byl zakázán a rozhovor se ztratil. Snímek jsme ale před časem v bratislavském archivu nalezli. Napadlo mě zařadit ho do nového dokumentu a konfrontovat tyto myšlenky s ohlasem, jaký mají dnes,“ prozradil Olmer.

Když si pak přečetl trojdílnou korespondenci Wericha s Voskovcem, vydal se autem, vyzdobeným Werichovými citáty a obrázky, do Bratislavy a na cestě zpovídal ty, které potkával. „Byl jsem překvapen, kolik lidí Werichovy myšlenky zná a jak jsou dodnes aktuální,“ dodal. Přitom oslovil respondenty ze všech vrstev včetně nejmladší generace.

Dokument o Werichovi není jediným projektem, na kterém Olmer v České televizi pracuje. „Po sedmi letech jsem se vrátil k hranému filmu a natáčím psychologický příběh Vůně kávy. Trošku vzdáleně připomíná snímek Jako jed z poloviny 80. let - příběh staršího intelektuála, který se zamiluje do mladé dívky,“ podotkl Olmer. V hlavních rolích se na obrazovce objeví Lukáš Vaculík, Simona Chytrová, Luděk Munzar a Martin Dejdar.  

Český dokumenT 2011
Zdroj: ČT24/ČT