Co dát Jeffu Beckovi k narozeninám? Přece kytaru

Praha – Den po pražském koncertu, který odehraje 23. června, oslaví britský kytarista Jeff Beck (* 24. 6. 1944) v Česku své narozeniny. Organizátoři koncertu se spolu s předním tuzemským výrobcem kytar Petrem Jurkovičem a sochařem Stefanem Milkovem rozhodli mu věnovat jako dárek speciálně vyrobenou kytaru. Její podoba zůstane tajemstvím až do předání dárku.

"Po Billy Gibbonsovi ze ZZ Top a Ericu Claptonovi se Jeff Beck stane třetí osobností, která od nás u příležitosti svého prvního koncertu v České republice podobný originál dostane," upozornili Petr Jurkovič a Stefan Milkov. Půjde o ručně vyrobený nástroj, včetně broušení a leštění laku.

„Unikátní na naší kytaře bude především její design. Snažíme se, aby byl skutečně speciální a atraktivní. Vybírali jsme z archívu velmi stará a kvalitní dřeva. Všechny materiály budou české s výjimkou hmatníku, kde využijeme exotické dřevo z Indonésie,“ doplnili Jurkovič s Milkovem. Typově se kytara neliší od těch, na něž Jeff Beck nejčastěji hraje, tedy od modelu Stratocaster. Osazena bude snímači a hardwarem, které Beck při hraní používá.

Na výrobu kytar je běžně třeba až půl roku času, Beckova vznikne za necelé tři týdny. „Možná na ni umístíme monogram nebo rok narození,“ uvažují tvůrci, víc ale dopředu k podobě kytary prozradit nechtějí. Každopádně doufají, že Jeff Beck bude s nástrojem spokojen stejně jako další světoví hudebníci, kteří jejich kytaru mají – Billy Gibbons a Eric Clapton. Poslední jmenovaný tu svou vydražil v charitativní aukci za téměř 9 tisíc dolarů. Jurkovič za svůj život vyrobil přes tisíc kytar, na něž hrají i čeští kytaristé. Nástroje vytvořené společně s sochařem Stefanem Milkovem budou brzy vystaveny v Malostranské besedě.

Beck vystoupí v pražské Tesla Areně 23. června, půjde o jeho vůbec první koncert v Česku. Jako předkapelu si přiveze kanadskou písničkářku NEeMA. V současné chvíli jsou podle organizátorů na koncert vyprodány VIP vstupenky, ostatní jsou dále k dispozici v síti Ticketpro a Ticketportal.

Jeff Beck
Zdroj: ČT24/Liver Music