Filmové horizonty, jiné pohledy a VARYety

Karlovy Vary - Karlovarský festival, jehož 46. ročník začne 1. července, představí v sekcích Horizonty a Jiný pohled filmy, které za poslední rok zaujaly na významných přehlídkách v Berlíně, Benátkách, na festivalu v Sundance či v Torontu. Další porce zajímavých, evropských snímků čeká na diváky v jedné ze sekcí spolupracující s mezinárodním časopisem pro film a filmový obchod Variety.

Mezi vybranými snímky z filmových festivalů bude i vítězný snímek z Berlinale Rozchod Nadera a Simin. Z Německa si tento íránský projekt odvezl i dvě herecké ceny, které porota udělila hromadně všem mužským a ženským představitelům.

Na Berlinale měl premiéru také pozoruhodný celovečerní debut - thriller Býčí šíje režiséra Michaëla Roskama, který se odehrává v současné jazykově i mentálně rozdělené Belgii. Po dvaceti letech od jedné děsivé dětské tragédie se znovu potkávají všichni zainteresovaní v prostředí mafiánských obchodů s hormony pro rychlejší růst dobytka.

Bez povšimnutí na berlínském festivalu nezůstaly introspektivní černobílý snímek Turínský kůň maďarského režiséra Bély Tarra a 3D film Wima Wenderse nazvaný Pina. Je věnován Pině Bauschové, slavné německé choreografce, která se věnovala novému pojetí tanečního divadla.

V hlavním klání na festivalu v Benátkách soutěžil snímek Osamělost prvočísel, který režisér Saverio Costanzo natočil podle románu Paola Giordana, vydaného i česky. Režisér se karlovarskému publiku představil už před pěti lety, kdy byl jedním z tvůrců představovaných v rámci sekce Nová generace italského filmu.

Na festivalu Sundance měl v lednu premiéru snímek Mlýn a kříž Lecha Majewského s Michaelem Yorkem, Rutgerem Hauerem a Charlotte Ramplingovou. Polský filmař se v něm snaží interpretovat obraz Belgičana Pietera Bruegela Nesení kříže z roku 1564. Předlohou mu byla stejnojmenná kniha historika umění Michaela Francise Gibsona. Na stejném festivalu se za nadšeného přijetí publika poprvé promítal britský snímek o křehkosti člověka Dokonalý smysl režiséra Davida Mackenzieho. V této netypické apokalyptické romanci ztvárnili hlavní role Ewan McGregor a Eva Greenová.

Z nabídky Sundance se v karlovarském programu objeví také velkolepý projekt Život v jednom dni Kevina Macdonalda, na němž se producentsky podílel Ridley Scott. Skotský filmař v něm dokumentuje 24. červenec 2010 tak, jak se udál očima uživatelů YouTube ze 197 zemí světa. Z 80 tisíc jejich klipů vybral ty nejzajímavější a poskládal z nich devadesátiminutový film. Mimo jiné se tu objeví i záběry z narození žirafy v pražské zoo.

Kontroverzní dánský dokumentarista Jörgen Leth zasedl před několika lety v Karlových Varech v čele dokumentární poroty. Tentokrát diváci zhlédnou ukázku jeho tvorby, snímek Erotic Man, v němž zkoumá s důrazem na intimitu a estetiku vztah muže a jeho vlastní sexuality. Film, který kamerou zavítá velmi blízko k brazilským, haitským, panamským, filipínským a senegalským ženám, měl premiéru na festivalu v Torontu.

Deset režisérů očima Variety

V rámci sekce Deset evropských režisérů očima Variety se 3. a 4. července představí snímky tvůrců z Rumunska, Švédska, Itálie, Francie, Norska, Německa, Islandu, Belgie a Velké Británie. Podle Alissy Simonové, která programově zastřešuje výběr, jsou zvolené tituly pozoruhodné pro svou svěžest, invenci a zaujetí. Jejích žánrové spektrum se pohybuje od komedie po horor, od emotivních portrétů po psychologické thrillery.

Loni byl ve výběru i snímek režiséra Roberta Sedláčka Muži v říji, letos se na domácí tvůrce nedostalo. Mezi evropskými objevy však bude slovenská filmařka Zuzana Liová a její snímek Dům, který letos natočila v české koprodukci s Miroslavem Krobotem, Taťjanou Medveckou, Ester Geislerovou a Markem Geišbergem v hlavních rolích.

  • Býčí šíje zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2624/262386.jpg
  • Mlýn a kříž zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2624/262387.jpg
  • Erotic Man zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2624/262390.jpg
  • Miroslav Krobot ve filmu Dům zdroj: Fog\'n\'Desire Films http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2253/225212.jpg