Křišťálové globy se již pečou

Karlovy Vary – Ve sklářské huti Moser v Karlových Varech se právě dokončují křišťálové globy pro 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu. 25 sošek se skleněnou koulí musí být hotové během dvou týdnů. Už v červenci získá trofeje řada filmových tvůrců. Hlavní cena festivalu Křišťálový globus má od roku 2001 podobu dívky držící skleněnou kouli. Letos jich pro festival musí karlovarští skláři vyrobit 14 velkých a 11 malých.

Výroba křišťálové koule začíná v huti. Roztavené sklo o teplotě tisíc stupňů Celsia se zformuje na průměr 11,5 centimetru. Sklářům k tomu pomáhá dřevěná forma. Výroba není jednoduchá. „Z 10 koulí se povede 5 kousků, někdy dva, podle toho, jaká je sklovina,“ upozornil na obtížnost výroby sklář Radek Vachoušek.

Skleněné koule následně putují do dílny, kde se upraví tak, aby pasovaly do kovové sochy. Nakonec se koule k soše přilepí na třech místech. „Musím najít správnou polohu a případně dobrousit a přilepit. Drží to dobře, je to lepidlo přímo na kov a sklo. Ještě se nestalo, že by nám to vypadlo,“ podotknul brusič Jiří Krás.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Velká festivalová cena po dokončení měří 42 centimetrů a váží 5 kilogramů. Její váhu už pocítila řada filmařů a herců, z těch posledních například John Malkovich, Antonio Banderas nebo Robert de Niro. Letos si ji potěžká i britská herečka Judi Denchová, známá jako agentka M ze série filmů o Jamesi Bondovi, neboť na 46. ročníku MFFKV, který začíná 1. července, převezme ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.