Dnes večer se jazzmani svlečou do naha

Ostrava – V pátek 10. 6. 2011 proběhne na nádvoří Slezskoostravského hradu 6. mezinárodní jazzový festival JAZZ OPEN OSTRAVA. Během večera se představí letošní jubilant Boris Urbánek, který si pozval své hudební přátele. O vyvrcholení se postará charismatický saxofonista Kenny Garrett, další z řady muzikantů, kterým ke světovému věhlasu výrazně pomohla spolupráce s Milesem Davisem. Milesův odkaz je patrný i na jeho posledním albu „Sketches of MD“. Vedle skvělých spoluhráčů, pianisty Benita Gonzaleze a basisty Nata Reevese bude středem pozornosti nesporně bubeník Marcus Baylor, nedávný člen Yellowjackets.

„Uspořádat jazzový festival pod otevřeným nebem napadlo mého kamaráda, herce Vláďu Poláka, který má rád jazz a chtěl navázat na naše bývalé akce v 90. letech. Tak jsme zažádali o grant a před 6 lety jsme založili tuto obnovenou tradici,“ pojmenoval vznik akce její organizátor, hudebník Boris Urbánek.

O výběru místa konání pak řekl: „Slezskoostravský hrad jsme si vybrali proto, že je hezký, má nádherné panoráma, je trochu dál od civilizace a je tu vždy nádherná atmosféra. Je to taková věc, která nás všechny jednou za rok potěší. Pokud se návštěvnosti týká, jsme spokojeni. Jazz není hlavní proud, ale má své příznivce, kterých naštěstí není málo. Je to hudba, která vězí v uměleckém rybníku, a přesto je svým způsobem i zábavná. Vypovídá hodně o těch, kteří ji hrají. Každý jazzman vždy mluví sám za sebe. Je to, jako by se svlékl do trenýrek a ukázal sám sebe, jak ho pánbůh stvořil,“ uzavřel rozhovor Urbánek.

Rozhovor s hudebníkem Borisem Urbánkem (zdroj: ČT24)

Kapely na Jazz Open Ostrava 2011:

Kenny Garrett Quartet (USA)

Kenny Garret - saxofon

Benito Gonzales - piano

Nat Reeves - bass

Marcus Taylor - drums

Boris Band Combination

Boris Urbánek

M. Žáček - saxofon

R. Horvát - kytara

J. Krompolc - baskytara

P. Benek - bicí

TUTU

M. Gašpar (SK) - baskytara

M. Buntaj (SK) - bicí

M. Žáček - bicí

Rhytm Desperados

M. Žáček - saxofon

Zd. „Wimpy“ Tichota - baskytara

M. Hejna - bicí

Hosté:

Juraj Bartoš (SK) - trumpeta

Rostislav Fraš - saxofon

Vít Švec - kontrabas

Teresa Polk (USA) - zpěv