Tahákem Sonisphere jsou Iron Maiden

Praha - Jedna z prvních českých thrashmetalových kapel Debustrol na Výstavišti v Praze Holešovicích zahájila dnes v poledne mezinárodní metalový festival Sonisphere. Produkci čtveřice, která se na hudební scéně pohybuje již 24 let, sleduje zhruba 8 000 fanoušků tvrdé muziky, další neustále přicházejí. Pořadatelé očekávají, že se téměř zaplní kapacita zhruba 20 tisíc diváků. Akce vyvrcholí večerním dvouhodinovým koncertem britské metalové legendy Iron Maiden.

Hlavní tahák festivalu Iron Maiden, kteří na koncerty létají speciálně upraveným Boeingem 757 nazvaným Ed Force One a řízeným někdy zpěvákem kapely Brucem Dickinsonem, vydali loni své už patnácté studiové album The Final Frontier. V hitparádách dosáhlo první příčky v 28 zemích světa včetně České republiky, kde bylo na prvním místě tři týdny.

Na festivalu vystoupí celkem devět kapel. K hlavním hvězdám patří ještě američtí Korn, kromě nich zahrají Duff McKagan z kapely Loaded a skupiny Misfits, Kreator, Cavalera Conspiracy, Mastodon a In Flames.

Sonisphere se měl původně konat v Milovicích, kde se loni před 35 tisíci diváky představila „velká čtyřka“ slavných trashmetalových kapel - Metallica, Megadeth, Slayer a Anthrax.

Dříve podceňovaná metalová hudba se během zhruba tří desítek let stala společenským fenoménem. Například v listopadu se bude v Praze konat čtvrtá celosvětová konference nazvaná Metalová hudba a politika: generace heavy metalu.