Prahu a Plzeň přenesla Tosca do Valencie

Praha/Plzeň – Plzeňské náměstí Republiky a pražské koupaliště Petynka bylo 13. června od 20:00 hledištěm přímého přenosu opery Giacoma Pucciniho Tosca ze španělské Valencie. Představení bylo pod názvem VIVA EUROPA 2011 součástí Evropského roku dobrovolnictví, vyhlášeného Evropským parlamentem a Radou EU. Velkoplošné obrazovky s Pucciniho operou se rozzářily v padesáti evropských městech.

Vstup byl zdarma, veškeré náklady hradilo město. Přímý přenos opery byl zajištěn na kvalitní LED obrazovce. „Návštěvníci měli možnost vidět špičkové představení trochu jinak, bez oficialit spojených s návštěvou opery v divadle,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková.

Video a audio spoty, které se z každého města vysílají v přímém přenosu během akce, umožňují podle ní Plzni zviditelnit se, upoutat na sebe pozornost a přilákat nové návštěvníky z celé Evropy.

„Smyslem projektu je prostřednictvím přímého přenosu Pucciniho opery Tosca upozornit na Evropský rok dobrovolnictví. Cílem je ale také uvedením reprezentativní opery s nejkrásnějšími áriemi podpořit evropský smysl pro společenství. Nabídka živého přenosu má pobavit publikum ve všech zemích Evropy,“ domnívá se náměstkyně.

V hlavních rolích vystoupili umělci světového formátu, jako je Oksana Dykaová (Tosca), Jorge de León (malíř Cavaradossi) nebo Bryn Terfel (šéf policie Scarpia), za doprovodu Orquesta de la Comunitat Valenciana pod vedením světoznámého dirigenta indického původu Zubina Mehty.