Gott si v Moskvě vyzpíval „maršála“

Moskva – Ovace vestoje sklidil v nedělil večer v Moskvě český zpěvák Karel Gott, populární v Rusku už dlouhá desetiletí. Čajkovského sál sice nebyl zcela zaplněný, ale nadšené publikum svého oblíbence ani po dvou a půl hodinách nechtělo pustit z pódia. „Mám dobrý pocit, že publikum si vyžádalo asi šest přídavků. Zůstalo s námi až do posledního dechu,“ zhodnotil vystoupení Gott, zářící spokojeností. Spolu s ním v Moskvě vystupovala sopranistka Eva Urbanová.

„Byla to samozřejmě pro mne kláda, ty písničky jsem už dlouho nezpíval… Už během německého turné jsem se učil rusky,“ dodal. V ruštině pak nejen zpíval, ale i moderoval a žertoval.

Gott v Čajkovského sále, sídle místní filharmonie, poprvé zpíval už v roce 1975. „Tehdy mi zdůrazňovali, že v tomto sále estrádní umělci nevystupují, jen klasika,“ podotkl s úsměvem. Poměry se mezitím změnily, síň potřebuje vydělávat, tak tu zní i pop. Gott ale k uctění ducha tohoto místa zapíval i romanci právě od Čajkovského.

Naposledy v Čajskovského sále zpíval před třemi lety, ale jen jako host na oslavách 80. výročí Alexandrovců, takže nyní tu měl samostatný koncert po deseti letech. Ale místní obdivovatelky na „slavíka z Prahy“ nezapomněly a svůj idol doslova zasypávaly kyticemi po každé písni.

„Diváci byli skvělí, je to obrovský úspěch, a to hlavně Karlovou zásluhou,“ uvedla pěvkyně Eva Urbanová, jediný Gottův host na koncertě. Moskevský sál se jí natolik líbil, že by si přála se sem vrátit ještě jednou - s operními áriemi. 

„Kdyby se za zpěv udělovaly hodnosti, tak je Gott maršál,“ prohlásil šéf doprovodného mužského sboru z vojsk ministerstva vnitra Viktor Jelisejev, který nosí na náramenících hvězdy generálmajora. 

V Moskvě „slavíka z Prahy“ nečekal jen potlesk a kytice, ale i Gagarinův řád; Gott totiž patří k oblíbeným zpěvákům první kosmonautky světa Valentiny Těreškovové. „Je to vyznamenání z úplně jiných kruhů než od fanoušků a příznivců, a tím to dostává jistý jiný rozměr,“ poznamenal Gott. Řád, který není státním, ale společenským vyznamenáním, převezme v moskevském muzeu kosmonautiky před pondělním návratem do vlasti.

Gott koncertuje v Rusku už od roku 1962. O jeho popularitě svědčí i to, že jeho prvního „ruského“ alba z roku 1975 se prodalo přes pět milionů kusů. Po rozpadu Sovětského svazu následovala delší přestávka až do roku 2000, kdy si více než dvouhodinový koncert českého umělce v Kremlu přišlo poslechnout 6 700 fanoušků, kteří sál zcela zaplnili. Od té doby zavítal do Ruska ještě několikrát, naposledy tu vystupoval v říjnu 2008 na oslavách 80. výročí legendárního souboru Alexandrovci. Tehdy také přirovnal Čajkovského sál k místní obdobě newyorské Carnegie Hall.