Létání nad Letní Letnou zařídí Compagnie XY

Praha – Poezie, city ani humor nechybí v podívané plné akrobacie na zemi i ve vzduchu, kterou předvede soubor Compagnie XY v pražských Letenských sadech. Sedmnáct akrobatů francouzského cirkusu bude hostem letošního ročníku Letní Letná, jehož hlavní část se koná od 21. srpna do 4. září. Soubor přiveze představení nazvané Le Grand C, o němž například deník The Guardian napsal: „Díky představení se vám bude chtít létat…“

Le Grand C sklidilo úspěch na mnoha zahraničních festivalech. „Ať už jsou to skoky, pády, přemety, lidské pyramidy, bude se vám tajit dech. Představení pro všechny diváky, kteří mají rádi riziko a odvahu,“ tvrdí ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek.

Soubor Compagnie XY vznikl v roce 2005 z iniciativy Abdela Senhadje a Mahmouda Louertaniho a díky jejich práci se studenty cirkusové školy. Od té doby vystoupili v patnácti zemích celého světa a vytvořili několik úspěšných představení.

K potvrzeným hostům letošní Letní Letné už patří švédský Cirkus Cirkör, který uvede představení Wear It Like A Crown. Čtrnáctidenní maraton nového cirkusu a divadla se koná již poosmé na tradičním místě mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou. Festival letos vycestoval i mimo hlavní město – do Olomouce, Ostravy, Brna a Frymburku.