Budějovice v pohybu

České Budějovice – Taneční soubor Barevný děti s pohybovým představením White Bird s živou hudbou, muzikálovou tříšť taneční skupiny Na tenkém ledě a Improvizační koncert jsou na programu zahajovacího večera festivalu Město v pohybu. Druhý ročník současného tance a pohybového divadla se koná od 14. do 19. června v Českých Budějovicích. Potrvá šest dnů, v nichž diváci mohou navštívit představení českých a mezinárodních souborů i workshopy a promítání tanečních filmů.

„Chtěli bychom tanec představit nejen z pohledu diváka, ale také jej motivovat z pohledu potencionálního účastníka tanečních workshopů či kurzů,“ uvedl k cíli  festivalu dramaturg Jiří Frajer.

Druhý festivalový den nabídne duet o dvou lidech, kteří zažívají lov na vlastní kůži. Představení Mah Hunt taneční skupiny DOT504 získalo Cenu diváka na letošní Taneční platformě. Ve čtvrtek by si lidé neměli nechat ujít komponovaný večer večer moderního baletu Jihočeského divadla od choreografů Attily Egerhaziho, Lidy Wose Jiřího Kyliána nebo spontánní minimalistický projekt Tour du Café au Lait, při kterém budou diváci moci sledovat taneční kreace přímo v kavárně.

V pátek mohou Budějovičtí narazit na Piaristickém náměstí na představení Finis Terrae od nezávislé divadelní skupiny Divadla Continuo. Její členové v inscenaci vycházející ze základních archetypů západní civilizace využijí pohyb, fyzické herectví, tanec, cirkusové techniky, živá muzika, stejně jako výrazná výtvarná stylizace.

Sobota patří workshopům pro děti i dospělé a večer pak žonglérským dovednostem, ohnivé show a akrobatickým kouskům Cirque Garuda. Představení EN TO PAN men mudrců vypráví mystický příběh alchymisty. Festival ukončí představení volné skupiny tanečníků v projektu Kredance: Snové espektákulo.