Šulíkův Cigán bude soutěžit ve Varech

Karlovy Vary - V soutěžní sekci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který začíná 1. července, bude uveden film Martina Šulíka Cigán, na jehož výrobě se jako koproducent podílela i Česká televize. Slavnostní premiéra v rámci festivalu proběhne 5. července. Nový film slovenského režiséra, jehož proslavily snímky jako Záhrada (získala pět Českých lvů), Orbis pictus nebo Sluneční štát, zpracovává romskou otázku z pohledu patnáctiletého cikánského chlapce.

„Cigán je variací na hamletovské téma, hlavní hrdina se musí podobně jako dánský princ vyrovnat se smrtí otce, musí předčasně dospět, je donucený vzít na sebe zodpovědnost za své sourozence. Existenciální rozměr je zhmotněný v situacích, ve kterých se skutečně bojuje o holou existenci,“ říká režisér a spoluautor námětu Martin Šulík.

Film, na jehož scénáři Šulík spolupracoval se svým dvorním scenáristou Markem Leščákem, se natáčel ve východoslovenské romské osadě u Richnavy nedaleko Krompach. Ve filmu hrají všechny romské postavy rodilí Romové. Vedlejší postavu faráře ztvárnil slovenský herec Attila Mokoš známý z filmů Nedodržený slib a Pokoj v duši.

Martin Šulík před pěti lety natočil svůj poslední hraný film Sluneční štát a poté se věnoval rozsáhlému dokumentárnímu projektu Zlatá šedesátá, který mapoval režiséry československé nové vlny.

Obsah filmu Cigán:

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky.

Očekávané hvězdy festivalu

Po karlovarském červeném koberci se letos projdou američtí herci a režiséři John Malkovich a John Turturro. Malkovich se do Česka vrátí jen několik dní po svém vystoupení na hudebním festivalu Pražské jaro, tentokrát v neobvyklé roli módního návrháře. Představí svou kolekci pánského oblečení Technobohemian, modely budou přední čeští herci.

Herec John Turturro od Jiřího Bartošky převezme Cenu prezidenta MFF a uvede světovou premiéru svého snímku Někde dnes večer. Na premiéru digitalizované kopie Markety Lazarové přijede představitelka titulní role slavného snímku Františka Vláčila Magda Vášáryová.

Cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii letos na karlovarské přehlídce převezme britská filmová a divadelní herečka Judi Denchová. Ta uvede britský dobový film Jana Eyrová, v němž hrála.

Prezidentem mezinárodní poroty bude maďarský filmař světové pověsti István Szabó, držitel Oscara za snímek Mefisto.

  • Cigán / Martin Šulík při natáčení zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2640/263930.jpg
  • John Malkovich na generální zkoušce hudebního morytátu Pekelná komedie (Pražské jaro 2011) autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2605/260492.jpg
  • Judy Dench autor: Carolyn Djanogly, zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2595/259425.jpg