Po 183 předpremiérách Spider-Man zhasl tmu

New York - Po mnoha odkladech a problémech měl v úterý na newyorské Broadwayi premiéru muzikál Spider-Man: Turn Off the Dark (tedy česky Pavoučí muž: Zhasněte tmu). Představení, jehož přípravy provázely technické problémy i zranění herců, se dočkalo slavnostního uvedení po 183 předpremiérách. Úterní premiéry se zúčastnila většina lidí, kteří se na přípravě muzikálu podíleli. Nechyběli Bono a The Edge z irské skupiny U2, kteří k představení složili hudbu. Překvapením byla i účast režisérky Julie Taymorové, kterou v březnu producenti muzikálu odvolali a nahradili ji Philipem McKinleym.

Březnová změna režiséra a následné přepracování představení byly údajně v muzikálu poznat. Některé složité triky předváděné na dřívějších zkouškách nahradily jednodušší. Z příběhu vypadly některé vedlejší dějové linky, naopak přibylo pět leteckých scén a několik nových písní.

Hlavním tahákem představení jsou kaskadérské kousky, kdy účinkující létají nad hlavami diváků rychlostí až 65 kilometrů v hodině. Právě při nich se ale objevovaly problémy, když při zkouškách selhávala technika a herci zůstávali bezmocně viset v prostoru.

Při letecké scéně se stalo také nejvážnější zranění, když se herec Christopher Tierney zřítil z deseti metrů do orchestřiště. Při pádu utrpěl frakturu lebky, zlomil si lopatku, čtyři žebra a tři obratle. Přesto se rozhodl do muzikálu vrátit a při úterní děkovačce si vysloužil velký potlesk.

Představení stálo 1,2 miliardy, zpívá Green Goblin

Představení si také místy dělá legraci samo ze sebe. Například v textu písně hlavního zloducha Green Goblina v úvodu druhého dějství se objevuje narážka na cenu muzikálu, který se stal nejdražším v historii Broadwaye. Náklady na jeho přípravu se vyšplhaly na 70 milionů dolarů, tedy 1,2 miliardy korun.

Spider-Man překonal také další broadwayský rekord, a to nejdéle odkládanou premiéru. Původně byla plánována na 18. února 2010, finanční problémy ale donutily producenty přesunout ji na prosinec. Kvůli technickým problémům se pak odklady protáhly až do března. Tehdy se ale autoři rozhodli, že je třeba představení zásadně přepracovat a nové datum slavnostního uvedení stanovili na červen.

Nakonec ovace vestoje

Představení, na jehož premiéře byli například bývalý americký prezident Bill Clinton či skladatel Andrew Lloyd Webber, si nakonec vysloužilo ovace vestoje. Podle kritiků ale bude muset plnit sály ještě několik let, aby se producentům vrátily peníze, jež do muzikálu vložili. Týdenní náklady se nyní pohybují kolem 1,3 milionu dolarů, příjmy ze vstupného je převyšují jen o statisíce dolarů.

Bono a The Edge
Zdroj: ČTK/AP