Ústecká galerie vystaví Kupku

Ústí nad Orlicí - Galerie pod radnicí v Ústí na Orlicí na jeden den vystaví druhý nejdražší obraz Františka Kupky. V roce 2007 obraz Élévation (Výšky) IV vydražil v Praze neznámý kupec za 22,1 milionu korun. Jak oznámil galerista Jiří Hartman, dílo bude mimořádně k vidění v pátek večer na vernisáži. Obraz pochází z roku 1938 a je z Kupkova období čisté abstrakce. Patří do série deseti olejomaleb inspirované architekturou. Většinu ostatních olejů z této kolekce vlastní světové státní galerie nebo nadační sbírky. Za vyšší cenu se toto pondělí prodal v Londýně Kupkův obraz Pohyb. Kupec je získal za 35,51 milionu korun.

Olejomalba Výšky se často obecenstvu neukazuje. Přesto se zájemci nejen o toto dílo mohou vydat do Litomyšle, kde bude po vernisáži v Ústí nad Orlicí vystaveno Galerií Sklenář až do 30. června.

Galerie v Ústí nad Orlicí zároveň vystaví 25 Kupkových dřevorytů s názvem Čtyři příběhy Bílé a černé. Výtvarník cyklus vytvořil v Paříži v roce 1926. Několik grafických listů je vždy výchozích a další tvoří jeho variace. Dřevoryty nezobrazují postavy, nýbrž zaznamenávají různé geometrické tvary v černobílém provedení. Kupkova výstava potrvá v Ústí do 10. července. „V rámci výstavy budeme promítat dokumenty a filmy o Kupkovi,“ řekl Hartman.

František Kupka pocházel z Opočna na Rychnovsku, kde se narodil v roce 1871. Zpočátku se prosadil jako satirický kreslíř. Ovlivňovala jej secese, symbolismus i postimpresionismus. Abstraktní malbu objevil až později. Za svého života uznávaný nebyl a o jeho dílo se svět začal zajímat až po jeho smrti. Kupka zemřel v Paříži v roce 1957.

František Kupka
Zdroj: ČT24