Léto začíná s knihou v Ostravě

Ostrava - Letní knižní veletrh, jehož hlavním tématem jsou knihy nejen na dovolenou, se koná 17. a 18. června na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Do letošního ročníku se přihlásilo 99 vystavovatelů z celé České republiky. Jako každý správný veletrh nabízí i Letní knižní veletrh nejenom knihy, ale také bohatý doprovodný program pro odbornou i širokou čtenářskou veřejnost. Knihovníci se mohou těšit na seminář Moravskoslezské vědecké knihovny S knihou nejsi nikdy sám, knihkupci na prezentaci FASTCENTRIK PEMIC, nakladatelé na polygrafický seminář Tiskáren Havlíčkův Brod a především na ZaHradní slavnost na Slezskoostravském hradě, při níž jedna z největších distribučních firem na českém knižním trhu PEMIC BOOKS - oslaví dvacáté narozeniny.

"Čtenáři se mohou těšit na setkání s Věrou Noskovou, Martinem Reinerem, Evou Tvrdou, Irenou Douskovou, Biancou Bellovou, Jiřím Grušou, Radkou Denemarkovou, Lenkou Rožnovskou, Karlem Hvížďalou, Edou Kriseovou, Bárou Nesvadbovou, Tomiem Okamurou a mnoha dalšími českými spisovateli ve veletržním Café Librex hned u vstupu do pavilonu A. Bohatý program nejen pro děti připravila Knihovna města Ostravy," upozorňuje ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová.

Součástí veletrhu je i několik zajímavých výstav: výstava Vzdělávací a kulturní služby Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, prezentace oboru Obalový a knižní design Fakulty umění Ostravské univerzity, výstavy mapující historii 20 let PEMIC BOOKS a 10 let Domu knihy Librex, prodejní výstava dřevěných plastik Martina Patřičného. 

Letní knižní veletrh - v pátek 17. a v sobotu 18. června v pavilonu A Výstaviště Černá louka v Ostravě. V pátek 17. června bude otevřeno od 10 do 18 hodin, v sobotu 18. června od 9 do 17 hodin. Vstupné pro dospělé stojí 50 Kč, zlevněné vstupné pro děti, studenty a důchodce 30 Kč. Řada nakladatelů nabízí výrazné veletržní slevy.

Mezi vystavujícími nakladately jsou:

nakladatelé dětské literatury (Fragment, Sun, Studio Trnka), české i překladové beletrie (Host, Argo, Druhé město), odborné literatury (Portál, Fraus, Academia, Pavel Mervart, CDK, Prometheus), výpravných obrazových publikací (Slovart, Rebo). Pro někoho překvapivě se na veletrhu věnovaném hlavně knihám na dovolenou představuje i několik univerzitních nakladatelství (Ostravské univerzity, Masarykovy univerzity, Univerzity Palackého či Karolinum). Čtenáři na veletrhu samozřejmě najdou i knihy na dovolenou, ať už budou hledat průvodce, cestopisy a jazykové příručky (z nakladatelství Jota, Lingea, Baset aj.) nebo oddechovou četbu k vodě (z nakladatelství Olympia, Metafora, Brána…). Řada zajímavých vystavovatelů bude z Ostravy: síť knihkupectví Knihcentrum.cz, nakladatelství Mystery film spisovatele Arnošta Vašíčka, stánek autorské dvojice Miroslav Sehnal a Břetislav Uhlář, nakladatelství Littera Silesia, Montanex, Repronis, Anagram, Fantom Print a další.

Letní knižní veletrh Ostrava
Zdroj: ČT24/Markéta Hejkalová