Kultura v metropoli nestávkuje

Praha - Stávka dopravních odborů nijak výrazně neomezuje kulturní vyžití Pražanů. Galerie, muzea nebo divadla jim jsou k dispozici v nezměněném režimu po celý den. Jejich provozovatelé zatím neregistrují ani výrazné rušení předplacených vstupenek nebo rezervací. Pouze Divadlo na Vinohradech dnešní představení Caesar zrušilo. Návštěvníci mohou již zakoupené lístky vyměnit za jiný termín.

Obdobná je situace i ve zbylých městech po celé České republice, kde se protivládní protesty konají. „Nemám žádné informace o tom, že by se představení nějak hromadně rušila. Divadla v Plzni, Olomouci, Brně, Praze a dalších městech jsou normálně v provozu,“ oznámil předseda Asociace profesionálních divadel Jan Burian. Výrazně menší návštěvnosti se neobává. „Většina z diváků už má lístky dávno koupené, a kdo chce, ten si do divadla cestu najde,“ doplnil Burian.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí Národního divadla (ND) Ondřej Palouš. „Včera večer o stávce jednal krizový štáb, který rozhodl, že dnešní program nakonec zůstane beze změny,“ uvedl Palouš. Jedinou změnou je, že kvůli stávce v dopravě nebude dnes ND lpět na společenském oděvu diváků.

Stávka v dopravě se nijak nepromítla například do konání letošního Pražského Quadriennale (PQ) v oblasti výstavních prostor a scénografie, které se široké veřejnosti otevírá právě dnes. „Je to několikadenní akce, jejíž začátek je naplánován už hodně dopředu. Doprava do prostor Veletržního paláce a dalších míst tak možná bude komplikovaná, program kvůli tomu ale měnit nebudeme,“ uvedla ředitelka PQ Daniela Pařízková.

V běžném provozu zůstává i většina galerií a muzeí

„Zvažovali jsme, že některé výstavní prostory a objekty uzavřeme. Především kvůli tomu, že nebylo dlouho jasné, jestli se zaměstnanci dostanou včas do práce. Dopravní omezení ale nakonec není tak špatné, takže provoz zůstává beze změny,“ zhodnotila Michaela Moučková, mluvčí Galerie hlavního města Prahy, pod kterou spadá například Trojský zámek nebo výstavní prostory na Staroměstské radnici. Kvůli stávce je dnes zavřené Centrum současného umění DOX, kde bude zrušen i odpolední doprovodný program Obraz Tibetu ve filmu k výstavě Tibet - krajina mýtů a legend.

Konat se nakonec bude koncert mladých zahraničních hudebníků z New England Conservatory Youth Philharmonic Orchestra (YPO), kteří do Prahy přijeli v rámci svého turné po střední Evropě. Organizátoři kvůli stávce totiž řešili, jak vystupující dostat na zkoušku i na hlavní představení v Rudolfinu, které je naplánováno na dnešní večer. Nakonec členové studentského orchestru na místo dorazí po svých. „Báli jsme se jen o jejich hudební nástroje, kdyby pršelo, takže jsme jim nechali do hotelu přivézt 40 deštníků,“ uvedl ředitel pořádající agentury The Prague Concert Co. John Tregellas. Zrušen byl ale koncert Petra Bendeho, který měl vystoupit v rámci letošního Vyšehraní. Muzikant vystoupí v náhradním termínu ve čtvrtek 23. června.