Sedm piv a jednu zelenou na Fanánkovo zdraví

Praha - Zpěvák, textař, ale občas i novinář a hlavně lídr skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen dnes oslaví 45. narozeniny. Umělec, který se narodil jako František Moravec a ve svém pseudonymu spojil Lou Reeda, oslovení od babičky a německou popovou hvězdu Ninu Hagen, se ale prosadil nejen jako člen nejpopulárnější české „hospodské kapely“. Patří k vyhledávaným textařům, psal i pro Karla Gotta nebo Lucii Bílou a podílel se na libretu několika muzikálů.

Téměř dvoumetrový Fanánek sice absolvoval stavařinu na ČVUT a k tomu studoval i žurnalistiku, už v polovině 80. let ale začal působit ve Třech sestrách a kapela se stala jeho osudem. Kromě ní se věnoval i dalším hudebním projektům a v 90. letech navíc úspěšně působil jako reklamní textař. Úspěšný muzikant se nevyhýbá ani sportu, dokonce chtěl startovat na paralympiádě v jedné ze vzpěračským disciplín. Což by mohl, před čtvrtstoletím mu vlak přejel nohu a lékaři mu ji nakonec amputovali. Kvůli problému s loktem to ale vzdal.

Má dost síly, holky šílí…

Jinak ale žije otec čtyř synů naplno - jezdí na motorce, koncertuje a před nedávnem se konečně od vinných střiků, které od 90. let pil jako určitou metodu pro hubnutí, vrátil k pivu. „Nakonec mi ty střiky přestaly chutnat, nějak jsem se jich přepil. Došlo mi, že nejradši mám pivo a nejlepší koncerty bývají, když si dám aspoň tři desítky, takže na to kašlu, piju pivo a břicho mám. Snažím se jenom držet, abych se vešel do hadrů na motorku,“ řekl před nedávnem.

Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec (* 18. června 1966 v Praze), je stavební inženýr, hudební skladatel, zpěvák a frontman skupiny Tři sestry. Vystudoval gymnázium, stavební fakultu ČVUT a mezioborově studoval i žurnalistiku na UK. Od roku 1985 je zpěvákem a frontmanem skupiny Tři sestry, po revoluci začal skládat písničky pro Těžkej Pokondr, Lucii Bílou, Maxim Turbulenc a písničky pro seriál Šmoulové. V roce 2003 se podílel na složení libreta pro muzikál Kleopatra, spolupracoval i na muzikálu Princezna Zmrzlina. V roce 2009 byl uveden do beatové síně slávy v kategorii osobnost.

Vydáno pod