Praha hostí barokní slavnosti

Praha – Hlavní město Praha poprvé hostí barokní slavnosti, přehlídku operních děl sedmnáctého a osmnáctého století. Představení barokních oper pod širým nebem v Ledeburských zahradách potrvá do 3. října. Unikátní festival otevřela opera Endymio v podání souboru Ensemble Damian.

Příběh zakázané a neopětované lásky, příběh žárlivosti a msty. Krásný Endymio, všemi milován, sám city opětovat odmítá. Raději volí věčný sen a stává se nesmrtelným a navždy mladým. „Endymio zůstává ve snech jakoby mrtvý a ti ostatní poznávají, kam vypjaté vášně dovedly, do krajností, na mez žití a nežití, je to poselství pro dnešek,“ podotkl Tomáš Hanzlík, umělecký vedoucí Ensemble Damian.

Dochované libreto z roku 1727 se pod taktovkou Tomáše Hanzlíka dočkalo nového zhudebnění. Nástrojové obsazení orchestru navozuje atmosféru 18. století, zvukem ale vrací do současnosti. Vedle smyčců zní v orchestru i saxofon nebo lesní roh. Soprány barokních chlapeckých kastrátů střídá v 21. století kontratenor.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Opera pod Pražským hradem nepotřebuje žádné velké scény. Dokonalou kulisou jí je sama Ledeburská zahrada a její sala terrena – přízemní sál. „Barokní festival patří do barokní zahrady. Tato nádherná Ledeburská zahrada se uvolnila po dlouholetém vleklém sporu mezi NPÚ a bývalým nájemcem. Zde se řádově pět let nic nedělo kromě soudních tahanic,“ prohlásil Tomáš Klíma, ředitel Pražské barokní slavnosti.

Pražské barokní slavnosti uvedou během léta šest oper. Mezi nimi i novodobou světovou premiéru serenaty Antonia Vivaldiho. Opera, kterou italský umělec napsal na počest dcer krále Ludvíka XV., se hrála jen jednou, téměř tři sta let ji nikdo neslyšel. Pod Pražským hradem ji uvede soubor Hofmusici 4. července.