Revoluce na hořícím hasičském voze

Praha – Pražské náměstí Jiřího z Poděbrad zažilo netradiční hudebně-taneční show skupiny Spitfire Company. Celé představení se uskutečnilo na přestavěném hasičském voze. Mladí umělci za doprovodu bubnů nebo hudby Niny Simone vylézali z útrob auta a plošinu využívali jako improvizované taneční pódium. Ústředním textem představení se stala sbírka amerického beatnika Allena Ginsberga Kvílení. Jeho text si ale performeři upravili a doplnili o narážky na proslulé americké slogany z přistání na Měsíci nebo z volební kampaně Baracka Obamy. Dramatický recitační projev mladé umělkyně doprovázeli tanečníci a pyrotechnické efekty. Na závěr představení hasičský vůz obrazně ze scény odnesla hořící křídla.

Soubor fyzického a experimentálního divadla Spitfire Company uvedl v Praze premiérově představení Traffic Dance. Hasičské auto, které se stává plující lodí, obřím bubnem nebo křehkou vážkou poletující nad vodou, upravil speciálně pro představení sochař Lukáš Rais. Premiéra představení Traffic Dance se uskutečnila v rámci festivalu Žižkov sobě, přišlo se na něj podívat několik stovek diváků.

Středobodem představení je starý vůz požárníků, který umělci přebudovali na jeden velký hudební nástroj. Po stranách automobilu umístili na speciálních plošinách soustavu bubnů. Jako velký buben ale umělcům sloužil celý vůz i plechové sudy nebo popelnice. „Podtitul je 'join the revolution', připoj se k revoluci, což reflektuje, co se děje ve světě dneska, ale zároveň to může být taková naše vnitřní, osobní revoluce, být schopný změny, osvobodit se, reflektovat, reagovat, nezůstat ve stádu,“ vysvětluje choreografka ze Spitfire Company Miřenka Čechová.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Hasičské auto jako novodobá archa

Obsahem projektu je podle autorů idea postatomového života, kdy přestala platit veškerá pravidla civilizovaného světa. Díky tomu se komunity lidí daly do pohybu a jako novodobí nomádi hledají nový, nezamořený svět, kde se mohou zabydlet. Jedna z těchto komunit má jako svou archu staré hasičské auto. „A na něm alegoricky vyprávějí svůj kočovný život, své evangelium, svůj revoluční odpor vůči neviditelné a nenáviděné moci,“ uvedli autoři. Po pražské premiéře se Spitfire Company chystají s Traffic Dance na české divadelní a hudební festivaly, představí se i na Slovensku nebo v Polsku.

  • Spitfire Company / Traffic Dance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2652/265178.jpg
  • Spitfire Company / Traffic Dance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2652/265177.jpg