Kolíbal vystavuje ve studiu Dynamo

Praha - Díla Stanislava Kolíbala, klasika českého i evropského konceptuálního umění, vystavuje ve svých prostorách po celé léto grafické studio Dynamo design v Osadní 35 v Holešovicích. Kolíbal, jehož světově ceněné práce ovlivnila mimo jiné tvorba Alexandera Caldera a Isamu Noguchiho, tu poprvé představí například svůj objekt Stavba XV. z roku 1992, poprvé tu budou k vidění také jeho dvě Železné kresby. Expozici instalovanou přímo v prostorách studia Dynamo doplní i tři Bílé reliéfy z 90. let, nový „postní“ objekt vytvořený autorem pro kostel Nejsvětějšího Salvátora v Praze a další práce. Kolíbalova výstava je v Dynamu zatím druhou v pořadí: vystavoval tu už Jiří Černický a ještě v tomto roce by se tu měly objevit i fotografie Jana Svobody.

„V Dynamu máme vztah k výtvarnému umění a vizuální kultuře,“ říká iniciátor výstav Michal Richtr ze studia Dynamo design. „Rozhodli jsme se proto aktivně vystupovat i na tomto poli a chceme prezentovat kvalitní současné malíře, fotografy a designéry. V prostorách našeho studia proto plánujeme přibližně tři až čtyři výstavy ročně,“ doplnil Michal Richtr, který se rozhodl instalovat díla přímo do pracovního prostředí studia nebo do atria budovy. Neoslovuje přitom kurátory, artefakty vybírá sám nebo přímo ve spolupráci s autory.

Výstava Kolíbal v Dynamu potrvá od 20. června do 30. srpna, otevřena je ve všední dny 10-18hodin, vstup je zdarma.

Stanislav Kolíbal (nar. 1925)

je mimořádnou osobností českého umění s vynikajícím mezinárodním renomé.  Od 50. let se prosazuje jako sochař a tvůrce sochařských objektů. Je také vynikající kreslíř, ilustrátor a vyhledávaný autor instalací výstav. Ve svém díle originálním způsobem zpracovává podněty geometrického umění, minimalu či arte povera. Nikdy mu však nešlo o pouhé formální aspekty tvorby, svým uměním vždy vyslovoval i zásadní obsahová hlediska, podstatná pro lidskou existenci.  Počátkem 90. let působil jako profesor na pražské Akademii výtvarných umění.

Jeho dílo je vedle českých veřejných a soukromých sbírek zastoupeno v nejprestižnějších světových galerijních institucí (Muzeum moderního umění v New Yorku, Metropolitní muzeum v New Yorku, Solomon R. Guggenheim muzeum v New Yorku, Tate Gallery v Londýně, Centre Pompidou v Paříži, Muzeum moderního umění města Paříže, Muzeum moderního umění ve Vídni, Albertina ve Vídni ad).

Dynamo design je studio specializované na grafický design, branding a vizuální komunikaci. Sídlí v komplexu v Osadní ulici 35 v Praze 7, Holešovicích – v téže budově funguje také soukromá galerie Prinz Prager Gallery a prodejní galerie designu Křehký. Spolumajitel Dynamo design Michal Richtr se zajímá o současné dění na poli výtvarného umění a rozhodl se k němu přispět výstavami vizuálního umění z privátních sbírek. Umělecká díla jsou v Dynamu instalována přímo do pracovních prostor studia, do atria budovy nebo na rezidenční dvůr objektu.

Vydáno pod