Speciální Duke Special zahraje v Malostranské besedě

Praha – Duke Special, excentrický severoirský kabaretiér, který se u nás představil loni v roli předskokana irských The Frames, zahájí dnes turné po ČR v pražské Malostranské besedě. Poté bude pokračovat do olomouckého Divadla K3 (22. června), Místodržitelského paláce v Brně (23. června) a na festival Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí (24. června). Duke Special je výjimečnou hudební osobností, o které se u nás zatím mnoho neví. Světový tisk o něm píše, že patří k tomu nejlepšímu, co irská/britská hudební scéna může dnes nabídnout.

Hudební znalci si co do originality a schopnosti psát silné melodie šuškají o nástupci Toma Waitse, byť jeho hlas postrádá mistrovu charakteristickou hrubost. Duke Special jako klavírista a zpěvák dovede vykouzlit jemné milostné balady, u kterých jihne zrak posluchačům bez rozdílu věku, a stejně tak dokáže ve své neidentifikovatelné uniformě a s dredy do půl zad ve výskoku třískat do klaviatury, obsluhovat starý klikový gramofon a zpívat o pohřbení zaživa.

Originální rozkročení mezi tradičním písničkářstvím typu Billy Joel nebo Elton John a kabaretním vaudeville činí z Dukových koncertů nezapomenutelné zážitky, těžko srovnatelné s čímkoliv podobným. Sám Duke Special si pro tento svůj hudební výraz vytvořil termín „hobo chic“. 

Duke Special (vlastním jménem Peter Wilson, nar. 1971) na scéně působí od roku 2002, výraznějšího úspěchu poprvé dosáhl v roce 2006, kdy jeho album 'Songs From The Deep Forest' dosáhlo na platinový status a vysloužilo mu vzápětí Meteor (Irish Brit) Award. Od té doby se o něm hovoří jako o vzácném irském vývozním artiklu.

Duke nezahraje v České republice poprvé. Vloni v prosinci si jej na evropské turné s The Frames jako support vybral i Glen Hansard, neomylný hledač hudebních talentů. Půlhodinové vystoupení v Arše tenkrát posluchače nadchlo, byť nabídlo jen předkrm z Dukovy hudební kuchyně. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na celé menu – a nebudou zklamáni.