Řehořek hledá Signál

Praha – Komediální zápletku o malém chytrém podrazu, který sází na lidskou chamtivost a touhu přechytračit sousedy rozehrává nový film mladého režiséra Tomáše Řehořka Signál. „Má skvělou ústřední dvojici, výborně profilované vedlejší postavy, má poutavý příběh, spád, vtip, nadhled, je upřímný, milý, pravdivý, napínavý…,“ prohlásil Řehořek o scénáři Marka Epsteina. Komedii s Vojtou Dykem a Kryštofem Hádkem v hlavních rolích bude natáčet v srpnu a září. S premiérou se počítá v příštím roce.

Signál je komedie o malých českých podvodníčcích a jejich střetu se svéráznými vesničany. „Podraz je náš, tedy český, ale výchozí situaci jsem si dovolil importovat ze svého pracovního pobytu v deltě Dunaje,“ přibližuje vznik filmu scenárista Marek Epstein. „Ve vesnici, kde jsme byli ubytováni, stála celá řada zchátralých domů a pak jeden luxusní, opravený a zářící. Nad ním se tyčila anténa známého francouzského operátora. Náš průvodce trochu obšírně naznačoval, že v domě bydlí starosta a že svého času přineslo rozhodování, na čí pozemek ji umístit, velkou roztržku. Napadlo mě, že podobný spor by mohl vzplanout klidně i u nás.“

Snímek tak vypráví příběh rázovité vesničky, jejíž poklidný život nečekaně rozvíří dva mladíci – Kája (Kryštof Hádek) a Filos (Vojta Dyk) –, kteří prý přijeli proto, aby vyhledali nejlepší místo pro instalaci nového mobilního vysílače. Vidina zisku vzbudí v místních pochopitelné očekávání, zvláště když se dozvědí o zajímavé finanční odměně pro majitele pozemku, na kterém bude vysílač stát. Vesnice se rychle stává bitevním polem, a to s využitím všech povolených i nepovolených zbraní.

„Baví mě téma Signálu a upřímnost, s jakou je podáno,“ uvedl Tomáš Řehořek, proč se pustil do natáčení komedie podle Epsteinova scénáře. "Když se vcítím do role diváka, tak si to užívám. Prostě mám přiblblý úsměv na tváři skoro celou dobu, když to čtu. A nejen kvůli scénáři, ale teď už taky díky celkovému hereckému obsazení, o kterém se mi ani nesnilo," přiznává.

V hlavní roli Dyk a Hádek

Hlavní role komedie Signál vytvoří herec a zpěvák Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek, mimo jiné držitel Českého lva za hlavní roli ve filmu 3 sezony v pekle. „Rád střídám žánry, a tak je pro mě Signál opět možností vrátit se po dramatické roli opět ke komedii. Moc se mi líbil scénář, a tak se na natáčení těším – zajímá mě práce s režisérem Tomášem Řehořkem a těším se na setkání s kolegou Vojtou Dykem a ostatními,“ uvedl k nejnovější herecké příležitosti Hádek.

V dalších rolích diváci uvidí Bolka Polívku, Karla Rodena, Kateřinu Winterovou nebo Evu Josefíkovou, která si zahrála nedávno v Troškově pohádce Čertova nevěsta. Po delší době se ve větší herecké úloze objeví v českém filmu režisér Jiří Menzel.