PQ jako Malina

Praha – V čase Pražského Quadriennale začala v Café galerii Černá labuť výstava scénografa a malíře Jaroslava Maliny, který byl mimo jiné generálním komisařem této přehlídky scénografie a divadelního prostoru. Zkratku názvu quadriennale - PQ - zakomponoval i do názvu své výstavy Post Quantum. Expozice je součástí cyklu Pod křídly Černé labutě, v jehož rámci se letos představuje tvorba divadelních výtvarníků.

Tvorba Jaroslava Maliny zahrnuje na čtyři sta scénických realizací pro činohru, operu, loutkové divadlo, film i televizi. Malina ale přesto, že je v světě scénografie uznáván, zůstal celý život především malířem. „Kresba je výrazový prostředek, který dokáže velice jednoduchou, lapidární formou vyjádřit podstatné. A mnohdy daleko lépe než sebelepší elektronika,“ vysvětluje.

„Pamatuji si na jednu kritiku ze šedesátých let, že používám materiály, které na jeviště nepatří. Vždycky jsem byl veden nějakou ideou, šel jsem si za ní a říkal jsem si, že divák, když není hloupý, to pochopí.“ /Jaroslav Malina/

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Ve scénografické tvorbě přešel od tradičních kulis k takzvané akční scénografii. Do hlavní role obsadil běžné materiály, nejčastěji textil. „Látka je to, co spojuje člověka s vnějším světem, a z tohoto přirozeného materiálu, který je člověku blízký, vytvořil Malina obrovské scénické návrhy,“ upozorňuje kurátorka výstavy Helena Albertová. 

„Ale moje škála je, na tom si zakládám, široká,“ dodává Malina. „Byl jsem jeden z prvních, kteří začali používat plastické hmoty, igelity a podobně.“ Výstava v Černé labuti zachycuje nepatrný zlomek z jeho téměř padesátileté malířské a scénografické tvorby. Sjednocujícím tématem je dvojrozměrná a trojrozměrná hra s prostorem s použitím figurace i abstrakce. Scénografii zastupuje Dvořákova Rusalka z roku 2008-2009. Vystaven bude také výběr divadelních plakátů k Malinovým inscenacím z posledních čtyř let.

Výstavu Post Quantum připravil Institut umění – Divadelní ústav v Praze ve spolupráci s Café galerií Černá labuť. Potrvá do 3. září. 

Jaroslav Malina (* 1937 v Praze) – scénograf, kostýmní výtvarník, malíř, grafik a pedagog. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK a poté scénografii na DAMU, na této škole také vyučoval a v letech 1996–1998 zde byl také rektorem.  Přednášel i na universitách v USA, Japonsku, Finsku a Velké Británii. V letech 1991, 1999 a 2003 byl generálním komisařem Pražského Quadriennale. V rámci svého působení doma a v zahraničí vytvořil přes 400 scénických i kostýmních výprav pro divadlo, film a televizi. Před osmi lety mu byl udělen britský řád Rytíř umění.