Divadlo evropských regionů hostí slavnou Taganku

Hradec Králové - V Hradci Králové dopoledne začal 17. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, největší divadelní přehlídkdy v Česku. Divadelníci na různých místech ve městě odehrají do 30. června přes dvě stovky představení. „Žádné změny ve festivalovém programu jsme nemuseli dělat, trápí nás pouze počasí. Samozřejmě věříme, že se ještě zlepší,“ uvedl k zahájení přehlídky ředitel pořádajícího Klicperova divadla Ladislav Zeman.

Program festivalu odstartovala dvě dopolední představení. Pohádkový příběh Největší poklad brněnského souboru Neslyším a hravá a dravá hudební komedie Marná lásky snaha, kterou nastudovalo Klicperovo divadlo.

Slavnostní zahájení letošního ročníku je připraveno na dnešní večer na hlavní scénu Klicperova divadla, kde vystoupí herci pražského Činoherního klubu s trpkou komedií Léda.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V dalších dnech se hradeckému publiku představí například francouzská divadelní společnost Iriny Brookové či legendární ruské Divadlo na Tagance. „Pozvali jsme ho na základě našeho hraní Havlovy hry Odcházení v Moskvě,“ prozradil Zeman. Moskevští divadleníci přivezou Brechotovu hru Dobrý člověk ze Sečuanu.

Připraven je také takzvaný Open air program nabízející vystoupení divadelníků na různých místech v centru Hradce Králové. „Hrát se bude v ulicích města, v atriích budov, na velkém náměstí, ale také ve stanech, v autobuse, dokonce i v hospodách a v kostele,“ vyjmenovala místa, kde se lidé mohou potkat s divadlem, Dominika Špalková, dramaturgyně Open Air programu.

Divadlo evropských regionů se koná do konce června. Podle prodaných vstupenek se na představení chystá téměř 60 tisíc diváků.

Dobrý člověk ze Sečuanu
Zdroj: ČT24/Divadlo na Tagance