Soustředěné kruhy přinesly Linhartové Cenu F. X. Šaldy

Praha - Cenu F. X. Šaldy za rok 2010 měla dnes převzít česká spisovatelka a výtvarná teoretička Věra Linhartová. Pro prestižní literární ocenění si z Paříže do pražského Musea Kampa ale nepřijela, svou nepřítomnost na ceremonii omluvila zhoršeným zdravotním stavem. Cenu Nadačního fondu Společnosti F. X. Šaldy získala za knihu Soustředné kruhy, kterou loni vydalo nakladatelství Torst. Publikaci tvoří soubor překladů francouzských esejí na téma asijské kultury a umění.

Ocenění za Linhartovou převzala překladatelka knihy Jitka Hamzová. Kromě Linhartové byli nominováni například literáti Vladimír Binar, Jaroslav Meda nebo Marie Klimešová.

„Rozhodování grémia bylo letos překvapivě rychlé a jednomyslné. Linhartová zvítězila mezi celkem pěti nominanty zcela s přehledem,“ řekl k letošnímu ročníku předseda grémia a historik umění Jindřich Vybíral. Spolu s ním v odborném, sedmičlenném grémiu zasedla i divadelní kritička Marta Ljubková, filmový kritik Ivan Klimeš nebo literární teoretička Kateřina Svatoňová.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Věra Linhartová se narodila 22. března 1938 v Brně. Tato absolventka filozofické fakulty, spisovatelka, zakladatelka české experimentální prózy a výtvarná teoretička žije dlouhodobě ve Francii, kam emigrovala v roce 1968. Původně se usadila v Paříži, kde řadu let pracovala v knihovně Mezinárodní rady muzeí při UNESCO. Od 90. let působila v muzeu orientálního umění Guimet, kde se zabývala především japonským a čínským malířstvím. Nyní je v důchodu. Linhartová píše převážně francouzsky a publikuje už od roku 1964. Pro její tvorbu je charakteristické prolínání časových pásem, splývání dějů, osob, mísení fikce a reality a hra se slovy.

Cena F. X. Šaldy je udělována za vynikající výkony v oblasti umělecké kritiky, za mimořádný ediční počin a za uměleckohistorické práce.

Jejími dosavadními laureáty se stali například Milan Jungmann, Vladimír Just, Jiří Cieslar, Lubomír Dorůžka, Karel Kraus, Karel Thein či Jindřich Černý. V předchozím ročníku si ocenění odnesl literární historik Jiří Brabec.

Společnost F. X. Šaldy obnovila svou činnost po téměř 40 letech zákazu v roce 1990. Šaldovu cenu udělovala od roku 1995 do roku 1998 a po několika letech prodlevy ji udílí znovu od roku 2002.

  • Jitka Hamzová přebírá Cenu F. X. Šaldy za Věru Linhartovou. Vrpavo členka grémia ceny Kateřina Svatoňová autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2658/265769.jpg
  • Soustředěné kruhy zdroj: Torst http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2658/265776.jpg
Vydáno pod