George Clinton - FUNK IT!

Praha - Velký sál pražské Lucerny dnes ovládne několikahodinová show v podání George Clintona a hudebníků ze skupin Parliament a Funkadelic. Hudebníka označovaného jako praotec funku doprovodí dvě desítky muzikantů. George Clinton, který před šesti lety roztancoval publikum na festivalu Colours of Ostrava, patří k nejčastěji samplovaným umělcům, takže jeho hudba zní v mnoha skladbách, které tvoří hudebníci o generace mladší.

Vychází z něj megahvězda Prince, stejně jako jako tuzemští Monkey Business. Spolupracoval s rockovými hvězdami jako Primal Scream i hiphopovými jako Tupac Shakur, OutKast či Wu-Tang Clan.

Letos sedmdesátiletý Clinton dobyl světové hitparády hity jako Give Up The Funk, Loopzilla či Atomic Dog. V roce 1997 byl uveden do rokenrolové síně slávy v Clevelandu. V roce 2002 bylo spojení Parliament/Funkadelic vyhlášeno americkým časopisem Spin jako šestá nejlepší kapela všech dob.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

George Clinton:

„Aby byl člověk funky, musí udělat to, co není v jeho silách. Jakmile se postaráte o všechno, co ve vašich silách je, řeknete si FUNK IT! a pak se ocitnete, jak říkají ve sportu, mimo vyznačené pásmo.“

Spolu s Jamesem Brownem patří Clinton k zakladatelům funku a hip hopu. Od 80. let vystupuje s Parliament a Funkadelic i sólově. Věnuje se také producentské práci, vydává nejen alba svých funky kolegů, ale třeba i Red Hot Chili Peppers. Kariéru George Clintona lemuje čtyřicet hitů v době jeho největší slávy a několik platinových alb. Od roku 1997 je spolu s patnácti členy své kapely Parliament-Funkadelic členem rockové síně slávy.

Vydáno pod