Glastonbury ve znamení bouří (hudebních)

Glastonbury - Na farmě Worthy Farm v hrabství Somerset v jižní Anglii nedaleko městečka Glastonbury se dnes otevřou brány návštěvníkům největšího rockového festivalu na světě. Od čtvrtka do neděle na několika scénách vystoupí stovky interpretů různých hudebních žánrů; hlavními hvězdami budou irští rockeři U2, anglická kapela Coldplay a americká zpěvačka Beyoncé.

Organizátoři 41. ročníku festivalu očekávají 170 000 návštěvníků, kteří vykoupili vstupenky během několika hodin. Zatímco loni provázelo festival tropické počasí, tentokrát musejí lidé počítat s deštěm a tradičním bahnem.

„V roce 1971 se pořádal první ročník, kterého se účastnilo 1 500 návštěvníků, vstupenka stála jednu libru a v ceně bylo zahrnuto i ranní mléko z místní farmy. Od té doby se z Glastonbury stala velká instituce, která hlavně v počátečních letech kopírovala velké americké vzory. Z těch původních 1 500 návštěvníků před 40 lety se festival rozrostl na 250 000 lidí. Pokud jde o repertoár, ten se pochopitelně obohatil o různé žánry. Dramaturgii jde především o to, aby smísila dohromady to nejlepší z let minulých a zároveň reflektovala současný vývoj,“ informoval z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Z Londýna informuje Ivan Kytka (zdroj: ČT24)

Letos netrpělivě očekávaní U2 vystoupí v pátek na ústřední scéně Pyramid, kde před nimi zahrají americký bluesman B.B. King a Angličan Morrisey. V sobotu se na Pyramid objeví Coldplay, další anglická skupina Elbow či nastupující rapperská hvězda Tinie Tempah. Na jiné scéně vystoupí kapely například Chemical Brohters a The Kills. Festival vyvrcholí v neděli koncertem Beyoncé, návštěvníci se mohou těšit i na slavného amerického písničkáře Paula Simona či rockové kapely Eels a Kaiser Chiefs.

Ti, kdo nesehnali lístky, mohou Glastonbury sledovat v Británii v televizi a v zahraničí na webové stránce festivalu na rádiu Worthy FM. Na další ročník festivalu si ale všichni budou muset počkat do roku 2013, protože příští rok si Glastonbury dává pauzu. Podle pořadatele Michaela Eavise proto, aby si zemědělská půda na jeho farmě trochu oddechla.

Hudební festival v Glastonbury
Zdroj: ČT24/Wikipedia