Tatér Morof - trošku jiný renesanční mistr

Praha – Italský tatér Fabio Moro vystaví v Praze asi tři desítky barevných kreseb, které jsou svéráznými replikami slavných děl starých mistrů. Autor jim totiž vtiskuje figurativní styl tetovacích prací. Odvážlivci si ale odsud mohou kromě uměleckého dojmu odnést i tetování přímo od autora, který je příznivcům potetované kůže znám pod přezdívkou Morof. Fabio Moro zpracoval například slavný Leonardův obraz Dáma s hranostajem, ponurou malbu od Sebastiana del Plomba Kristus nesoucí kříž a řadu dalších pozdně gotických a renesančních děl.

Tatér Fabio Moro je typický svým specifickým figurativním stylem. „Moro nenabízí jen formální interpretace, ale svůj subjektivní pohled na díla, která reprodukuje, mísí s výstředností a dětskou hravostí, aniž by sklouzával k neuctivosti,“ uvedla kurátorka Valeria de Simoni. Morovi se podle ní rovněž daří „zachovávat vznešenost předloh, kterou jim přisuzují kunsthistorici. Zároveň je ale nechává vyvstat svěžím, uvolněným a hravým stylem. I při zobrazení témat, která jsou syrová či na hraně patosu,“ dodává kurátorka.

Galerie dá navíc zájemcům možnost neobdivovat Morovy práce jen na plátně, ale také na vlastní kůži. Koncem léta bude totiž výtvarník v Tribu také tetovat. „Původně jsme plánovali, že se bude tetovat už v příštích týdnech. Nakonec ale dáme lidem možnost si jeho tvorbu prohlédnout na výstavě a teprve pak bude lidem k dispozici. Nicméně už teď máme několik zájemců,“ řekl majitel salonu a galerie Michal Burda.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Vystavené obrazy vznikly pro výstavu Bloom v Kolíně nad Rýnem. V pražském Tribu zůstanou do konce srpna. Na dernisáž se chystá i sám jejich autor, zájemci o originální tetování si tak budou moct nechat od věhlasného tatéra ozdobit své tělo.