Oltář lásky z dámských kalhotek a jiné rozverné sochy

Praha - Díla mladých sochařů tvořících v Praze a Brně představuje do 1. září výstava Art Prague Sculpture v prostorách pražské Novoměstské radnice. Expozice několika desítek velkoformátových soch z různých materiálů navazuje na nedávno skončený veletrh Art Prague 2011 v pražském Mánesu. "Původně jsme sem chtěli umístit ještě více exponátů, ale ukázalo se, žeten prostor není nafukovací," podotkl na dnešní vernisáži kurátor výstavyPetr Hájek.

Výstava obsadila tři prostory Novoměstské radnice. Část děl jako například sklobeton Louka od Ireny Kárníkové nebo kovový objekt Archimedon Lukáše Raise se nachází přímo na nádvoří. Většina děl je ve výstavní síni v přízemí. Návštěvníci zde uvidí dřevěné Vejce od Jiřího Beránka, železného Robota z dílny Štěpána Tesaře, červenou sochu Kůň z polyesteru od Moniky Havlíčkové nebo Oltář největší lásky, k jehož výrobě Štěpán Beránek použil plyš, laminát a dámské kalhotky.

Štěpán Beránek

„Vlk mě svým charakterem zajímá a inspiruje. Srst jsem vyjádřil pomocí střepů, protože ta srst to zvíře brání. Poukazuje to ale i na to, že ta obrana mu může také ubližovat. Je to vyjádření polarity života, kdy to, co děláme pro dobro, se nám dost často vrací zlem.“

Třetí prostor nabízí výstava ve sklepení, kde se nachází nafukovací objekt Pavlíny Jindrové. Z děl mladých talentovaných autorů se vymykají dvě litinové postavy Strážců od osobitého českého sochaře a výtvarníka Karla Nepraše, který při své tvorbě používal netradiční materiál. „Jedná se o vzpomínku na tohoto nedoceněného umělce,“ podotkla organizátorka výstavy Iva Nesvadbová. Obdobnou výstavu, jako je Art Prague Sculpture, plánují její autoři i na příští rok. „Naše výstava odpovídá nynějším světovým trendům, co se týče sochařské tvorby. Naším cílem je dostat českou sochu na evropskou scénu,“ uzavírá Nesvadbová.