Praotec funku předvedl bláznivou show

Praha - Několikahodinová show v podání George Clintona a hudebníků ze skupin Parliament a Funkadelic ovládla z více než dvou třetin zaplněný Velký sál pražské Lucerny. Hudebník, označovaný jako praotec funku, spolu se zhruba dvěma desítkami více či méně extravagantně oblečených muzikantů a zpěváků rytmickým stylem, pro který sám Clinton vymyslel označení P-Funk, roztancoval a rozezpíval davy pod pódiem.

Clinton, který před šesti lety podobně roztancoval publikum na festivalu Colours of Ostrava, zpočátku oblečený do maskáčového kabátu s množstvím stříbrných řetězů kolem krku, předváděl od prvních minut bláznivou show. Pozadu nezůstávali ani členové doprovodné kapely a tři excentrické zpěvačky a tanečnice. Kombinace tanečního funku a hudební psychedelie spolu s módními doplňky vystupujících, mezi kterými byly například rudoarmějská čepice, vojenská khaki saka a jiné bláznivé doplňky, vyvolávala velké nadšení. Publikum nadšeně reagovalo na dlouhé skladby i taneční kreace na pódiu.

Hlučnému představení, ve kterém nechyběla ani dlouhá instrumentální psychedelická skladba připomínající kompozice Pink Floyd v polovině 70. let, přihlížel také Ondřej Brousek ze skupiny Monkey Business. Právě tato kapela se už několik let snaží v tuzemsku propagovat podobný styl hudby jako George Clinton.

Clintonova hudba zní v mnoha skladbách mladších umělců

Clinton patří k nejčastěji samplovaným umělcům, takže jeho hudba zní v mnoha skladbách, které tvoří hudebníci o generace mladší. Vychází z něj také megahvězda Prince. Clinton spolupracoval s rockovými hvězdami jako Primal Scream i hiphopovými jako Tupac Shakur, OutKast či Wu-Tang Clan. Letos sedmdesátiletý Clinton dobyl světové hitparády hity jako Give Up The Funk, Loopzilla či Atomic Dog.

V roce 1997 byl uveden do rokenrolové síně slávy v Clevelandu. V roce 2002 bylo spojení Parliament/Funkadelic vyhlášeno americkým časopisem Spin jako šestá nejlepší kapela všech dob. Spolu s Jamesem Brownem patří k zakladatelům funku a hip hopu. Od 80. let vystupuje s Parliament a Funkadelic i sólově. Věnuje se také producentské práci, vydává nejen alba svých funky kolegů, ale třeba i Red Hot Chili Peppers.

Americký zpěvák, kytarista a skladatel George Clinton vystoupil 22. června v pražské Lucerně.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK