Italové žádají: Vraťte Monu Lisu do Florencie

Řím - V Itálii byla prezentována iniciativa, jejímž cílem je dosáhnout toho, aby byl nejslavnější obraz světa, Leonardova Mona Lisa, v roce 2013 dočasně vystaven tam, kde vznikl, tedy ve Florencii. V roce 2013 totiž uplyne sto let od chvíle, kdy byla právě tady Mona Lisa znovu objevena poté, co ji z pařížského muzea Louvre ukradl jeden naivní italský patriot. V toskánské metropoli pak byla asi tři týdny vystavena.

Akce nazvaná „Florencie 2013: Gioconda vystavena sto let poté“ má podporu italského státního výboru pro zhodnocování kulturního dědictví i místních a regionálních úřadů. Gioconda je jiné jméno obrazu a ženy na něm zpodobněné. Většina badatelů se shoduje, že jde o Lisu Gherardiniovou, manželku florentského kupce Francesca del Giocondo.

Iniciátoři akce chtějí během šesti měsíců shromáždit 100 tisíc podpisů pod žádost o zapůjčení díla, která by měla být zaslána francouzské vládě a muzeu Louvre. Chtěli by, aby byl obraz ve Florencii vystaven přibližně stejně dlouho jako před sto lety. „Gioconda je vlastnictví všech. Ale k Itálii ji zajisté váže zvláštní pouto,“ uvedl při prezentování iniciativy předseda výboru Silvano Vinceti.

Vinceti se s novináři setkal v bývalém florentském klášteře uršulinek, kde Lisa Gherardiniová v roce 1542 zemřela, kde by měla být pohřbena a kde se teď pátrá po jejích tělesných pozůstatcích.

Leonardo da Vinci obraz namaloval někdy v letech 1503 až 1506. Nikdy se od něho neodloučil a nakonec ho vzal s sebou do Francie, kde roku 1519 zemřel. Portrét byl umístěn do Louvru po Velké francouzské revoluci. V roce 1911 ho odtamtud ukradl bývalý italský zaměstnanec muzea Vincenzo Peruggia, přesvědčený o tom, že obraz patří Itálii. O dva roky později se ho pokusil prodat jednomu florentskému starožitníkovi. Byl okamžitě zatčen a obraz se vrátil do Francie. Za jejími hranicemi pak byl vystaven jen třikrát - v roce 1963 v USA a v roce 1974 v Japonsku a v tehdejším Sovětském svazu.

Vydáno pod