Kintera si posvítil na „most sebevrahů“

Praha - Nápis „Memento mori. Těm, kteří si v těchto místech vzali život“ připevnil výtvarník Krištof Kintera na lampu, jež se rozstvítila u jednoho z pilířů Nuselského mostu poprvé ve čtvrtek večer. Pokroucená skulptura nazvaná Z vlastního rozhodnutí (My Choice) ve tvaru pouliční lampy ale neosvětluje zem - svítí do míst, kde stovky sebevrahů prožívaly poslední okamžiky svého života. Na první rozsvícení se přišly podívat zhruba čtyři desítky lidí, mezi nimi i několik těch, kteří s instalací objektu připomínajícího sebevrahy nesouhlasí.

„Mám pocit, že v sobě má na první pohled čitelnou symboliku, nějakou spiritualitu,“ uvedl Kintera ke skulptuře, „Lampa, která se rozhodla z vlastního rozhodnutí, jako jediná na větě, předpokládám, nesvítit na ulici, ale směrem ke hvězdám.“

Objekt do smutně proslulého místa instaloval už před několika týdny. Svou minimalistickou sochou chce připomenout 350 lidí, kteří si skokem z Nuselského mostu vzali život. Po vybudování zábran už dva roky nikdo neskočil a on doufá, že už ani nikdo neskočí.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Starosta Jiří Paluska (ODS) přiznal, že nebylo jednoduché se v radě shodnout na instalaci tak provokativní sochy, ale teď je rád, že tu tento vztyčený prst na paměť sebevrahů je. Všichni ale stejného názoru nejsou.

„Instalování pomníku sebevrahům z Nuselského mostu, které je iniciativou radnice Prahy 2, jde proti civilizačnímu trendu odmítnutí sebevraždy, proto s tím nesouhlasím,“ namítá například člen zastupitelstva Prahy 2 za TOP 09 Zdeněk Lochmann. Jeden z přihlížejících odhalení mementa dokonce prohlásil, že by radní spíše „měli opravit schody“, protože „se šetří každá koruna a vyhazuje se za zbytečnosti“. 

Výtvarník a sochař Krištof Kintera je na české výtvarné scéně znám především díky svým neotřelým výtvarným projektům a multižánrovým instalacím. Často pracuje s elektronickými součástkami, s jejichž pomocí dokáže své umělecké objekty rozpohybovat nebo i „rozmluvit“. Touto schopností obdařil například igelitovou tašku s nákupem, která si hlubokým hlasem stěžovala na konzumní společnost. Rozruch vzbudil také vytvořením figury, která na výstavě tloukla hlavou do stěn. Kintera se podílel rovněž na vzniku proslulé Entropy, jejímž autorem byl kontroverzní umělec David Černý.

Sedmatřicetiletý výtvarník studoval na akademiích v Praze a Amsterodamu. Má za sebou řadu samostatných výstav nejen v Česku, ale i v Paříži, Krakově, Mnichově, Štrasburku a Lublani. V současné době učí na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, pracuje také jako kurátor.