Hvězdy v bahně, zkrátka Glastonbury

Glastonbury - V deset večer se návštěvníci bahnitého festivalu v britském Glastonbury dočkají jedné z hlavních hvězd festivalu - koncertu U2. Irská kapela patří spolu s Coldplay či Beyoncé k hlavním tahákům „matky všech festivalů“, jak se Glastonbury přezdívá. Zvučná jména nalakála pod stany více než 150 tisíc lidí, které neodradila ani nepříznivá předpověď počasí.

Po několika suchých letech se návštěvníci hrabství Somerset dočkali deště a s ním bahna po kotníky, meteorologové varují dokonce i před krupobitím. Počasí patří k tradičním dobrodružstvím festivalu, na návštěvnosti se ale nijak nepodepisuje. Rozhodně neodradí ty, kteří do Glastunbury zamířili kvůli hlavnímu programu.

Ten začíná v pátek, tedy dnes. Na pyramidovém pódiu zahraje například bluesman B. B. King nebo skupina Morrissey, vrcholem večera pak bude koncert U2. Irští rockoví veteráni měli přijet už loni, ale nakonec vystoupení odřekli kvůli zdravotním potíží frontmana Bona.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Hudební nadílka pokračuje i v sobotu a v neděli. Tahákem prvního víkendového dne je vystoupení britské kapely Coldplay, druhého pak americké zpěvačky Beyoncé. Kromě největších hvězd se ale návštěvníci mohou těšit například na písničkáře Paula Simona, rappera Tinieho Tempaha či kapely Primal Scream nebo Chemical Brothers.

Glastonbury dnes zahajuje svůj 41. ročník, popularita festivalu ale neklesá, spíš naopak. V roce 1970 začínal jako malá přehlídka pro 1 500 lidí, vstupenka tehdy stála necelé dvě libry. O půl století později už fanoušci musí sáhnout hlouběji do kapsy – základní lístek přijde na 195 liber (asi 5 300 korun). Ti, kteří nesehnali lístky, mohou Glastonbury sledovat v Británii v televizi a v zahraničí na webové stránce festivalu na rádiu Worthy FM.

Příští rok si Glastonbury dá pauzu - jednak aby se ulevilo půdě, jednak kvůli olympijským hrám v Londýně. Kvůli nim nebude dost policistů, kteří by na festivalu zajišťovali bezpečnost.