Nejzdatnější falzifikátor Oldřich II. z Rožmberka

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) - Klášter ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku nabídne od neděle veřejnosti výstavu, která ukazuje na kontroverzní postavu z rodu Rožmberků Oldřicha II. Tento vladař patřil v první polovině 15. století mezi nejzdatnější falzifikátory úředních listin. Lidé si nyní mohou v klášteře ve Zlaté Koruně některé z jeho zfalšovaných dokumentů prohlédnout. „Výstava je trochu chudá na vizuální zážitky, ale je bohatá příběhem, který má co sdělit,“ uvedl náměstek pro správu památkových objektů v jižních Čechách Zdeněk Troup. Podle něj je to poprvé, kdy se komplex těchto padělků objevuje pohromadě na jedné výstavě.

Oldřich II. (1403 až 1462) se proslavil jako schopný politik a organizátor hospodářského života. Ovšem vždy pro něj byl na první místě osobní prospěch. Proto falšoval úřední listiny a s nimi se pak zmocňoval cizího majetku. Dokonce založil dílnu na falšování dokumentů, z níž se dochovalo 33 falzifikátů.

Některé padělané listiny se přímo dotýkají kláštera ve Zlaté Koruně a vznikly kvůli nim majetkové spory mezi klášterem a rodem Rožmberků. „Oldřich II. překročil všechny meze, dal se na dráhu zločinu a také díky tomu vzkvétalo dominium Rožmberků,“ řekl Troup. Fakt, že jsou dokumenty falešné, historici zjistili až na konci 19. století.

Výstava trvá do 30. září a je otevřena od úterý do neděle. V červenci a v srpnu ji mohou lidé v těchto dnech navštívit od 9:00 do 17:00. V září pak bude otevírací doba končit v 16:00.

Letos na podzim uplyne 400 let od úmrtí posledního mužského potomka Rožmberků, jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů, Petra Voka. Po celý rok odkaz tohoto rodu budou připomínat dvě výstavy v Praze, speciální výstavy a akce na jihočeských hradech a zámcích, rožmberské expozice muzeí zřizovaných Jihočeským krajem, slavnosti jihočeských měst a obcí, divadelní představení ze života Rožmberků a mnoho dalších akcí.