Letní kino ve Varech testovali Tři veteráni

Karlovy Vary – Osm stovek lidí přišlo v sobotu večer na první promítání obnoveného letního kina v Karlových Varech. Kino, které narychlo zrekonstruovalo město, by mohlo sloužit už při letošním, 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu. „Myslím, že bude jedním z velkých překvapení festivalu,“ odhaduje Jaroslav Fujdiar, jednatel KV City Centra, které má kino na starosti.

Na pohádku Tři veteráni přišly v sotobu do kina stovky lidí, i když nebe nad městem slibovalo spíše déšť. Nakonec ale jen drobně sprchlo. „Atmosféra byla krásná,“ poznamenal Fujdiar. A to přesto, že promítání provázely drobné technické problémy. V pátek při zkušebním promítání se přetrhnul pásek, v sobotu se na chvíli posunul obraz. Podle Fujdiara byly ale obě závady rychle napraveny.

V první den karlovarského festivalu se v letním kině sice bude promítat dobové drama Jana Eyrová, které o čtyři hodiny dříve přehlídku zahájí ve Velkém sále hotelu Thermal, jinak by ale pro festivalové projekce určeno být nemělo. Zajít do něho budou moci lidé ovšem na některé z doprovodných akcí, plánují se například koncerty herce a hudebníka Gorana Bregoviče nebo Karlovarského symfonického orchestru s repertoárem z filmové hudby.

Organizátoři festivalu mají stále obavy z počasí. „Bohužel to podle předpovědí vypadá, že v noci bude devět stupňů nad nulou, to nevím, kdo vydrží na filmu,“ upozrnil před pár dny v rozhovoru pro ČT24 výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha, podle něhož bylo letní kino „svého času nejdůležitějším prostorem pro promítání“.

Areál letního kina byl od roku 1999 uzavřený kvůli špatnému technickému stavu. Jeho opětovné zprovoznění stálo město osm milionů korun a na jeho provoz má letos v rozpočtu kolem 1,5 milionu korun. Další práce na kině by měly pokračovat i po skončení filmového festivalu.

Nepřízeň počasí by mohly částečně vynahradit mimořádné autobusové linky, které město připravilo, aby diváky ke kinu přivezly a po promítání zase odvezly. Podobně to fungovalo už o tomto víkendu. „Půl hodiny po začátku promítání zavolám na dispečink, kolik je tu zhruba lidí, a podle toho jsou pak připraveny autobusy po konci promítání,“ vysvětlil Fujdiar.

Zájemci o projekce 46. ročníku MFF v Karlových Varech mají ode dneška do úterní půlnoci možnost rezervovat si vstupenky prostřednictvím festivalových webových stránek. Tímto způsobem si mohou zajistit předem deset procent lístků na každé představení určené pro veřejnost.

  • Letní kino v Karlových Varech autor: Jan Sokol, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2672/267146.jpg
  • Letní kino v Karlových Varech autor: Jan Sokol, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2672/267147.jpg