Na shledanou v roce 2013, Glastonbury

Glastonbury – Popová superstar Beyoncé se postarala v neděli o sladkou tečku za rockovým festivalem v Glastonbury. Tolerantní a otevřená atmosféra, nejen vůči různým žánrům, k tradiční třídenní přehlídce patří stejně jako déšť, který letos proměnil louky s pódii a stanovým městečkem (spíše městem) v obří bahenní lázeň. 41. ročník přinesl mimo jiné vůbec první vystoupení U2 v historii festivalu, což mnohé fanoušky jistě potěšilo, byl ale poznamenán i tragickou událostí - náhlým úmrtím Christophera Shalea, stranického přítele premiéra Davida Camerona.

Na farmu Worthy Farm v jižní Anglii se letos sjelo na 180 tisíc fanoušků. Hlavní program v sobotu zakončila americká zpěvačka Beyoncé. Před ní na hlavní scéně Pyramide vystoupila jednadvacetiletá anglická folková zpěvačka Laura Marlingová nebo slavný americký písničkář Paul Simon. Na pódiu Other Stage si zahrála rocková kapela Eels, Kaiser Chiefs a Queens of the Stone Age. Tahákem sobotního programu na hlavní scéně pak byla skupina Coldplay.

K hlavním hvězdám festivalu patřili bezesporu irští rockeři U2, kteří za silného deště v pátek zahráli řadu svých hitů. Bylo to jejich první festivalové vystoupení od 80. let. Bylo ale „zpestřeno“ protestní akcí organizace Art Uncut, která vyzvala skupinu, jež převedla část svých aktivit do Nizozemska, aby platila daně v domovském Irsku, které se potýká s krizí.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Atmosféru letošního ročníku poznamenala náhlá smrt stranického přítele premiéra Davida Camerona - Christophera Shalea, podnikatele a předsedu sdružení vládní konzervativní strany ve West Oxfordshire. Jeho tělo bylo nalezeno na mobilní toaletě. Příčina smrti není jasná, zakladatel festivalu Michael Eavis připustil i možnost, že šlo o sebevraždu.

Příští rok se Glastonbury velkého hudebního svátku nedočká. Festival nebude, aby si farma mohla odpočinout, ale Eavis slibuje na další ročník v roce 2013 tři velké akce.