Díla Gončarovové opustila Česko

České Budějovice – Policie nezadržela obrazy světoznámé avantgardní malířky Natalie Gončarovové, které vystavovala Alšova jihočeská galerie. Díla už opustila Česko. Kriminalisté ale nadále zkoumají jejich původ, existuje podezření, že některá mohou být padělaná. Informoval o tom server Artalk. Galeristé to ale od začátku odmítají. Tvrzení, která zpochybňovala pravost obrazů, galerii vážně poškodila.

Natalie Gončarovová je mj. autorkou vůbec nejdražšího obrazu, který kdy namalovala žena - obraz Španělka byl loni v únoru vydražen v Christie´s za 6,43 milionu liber. Její díla zapůjčili sběratelé z Francie, Itálie a Švýcarska. Policisté díla v Česku nezadrželi, směřují tak opět ke svým majitelům. „Kriminalisté během měsíce provedli první povrchové expertizy. Z nich podle dostupných informací nevyplývá, že šlo o padělky. Obrazy ale budou dál zkoumat,“ potvrzuje mluvčí Jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner.

Petr Berkovský, pověřený řízením galerie

„Já jsem nečekal jako na trní, protože od začátku tam nic nenaznačuje tomu, že by bylo něco v nepořádku… Přestože se podezření neprokázala, tak určitě to nevrhá dobré světlo na galerii.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vystavovaná díla mají na trhu s uměním mimořádnou cenu a obvykle jsou pojištěná na stovky milionů korun. Policisty do galerie přivedl server Artalk. Jeho redaktoři s odvoláním na své zdroje přinesli informaci, že by mohlo jít o padělky. Zástupci kraje, kteří třetí největší galerii v Česku zřizují, považovali obvinění za závažná. Zvažovali i uzavření výstavy. Nakonec ji ale nechali přístupnou až do neděle, na ověření pravosti děl se ale podílet nebudou. Kriminalisté rozeslali detailní fotografie znalcům a teď čekají na jejich závěry. Předpokládají, že vyšetřování potrvá minimálně půl roku.

Z výstavy v Alšově jihočeské galerii
Zdroj: ČT24