Chebské divadlo vzkřísí hru o Valdštejnovi. Po 372 letech

Cheb - Západočeské divadlo v Chebu uvede ve středu a ve čtvrtek v kulisách chebského hradu unikátní hru o smrti Albrechta z Valdštejna. Hru Tragédie Albrechta z Valdštejna napsal britský dramatik Henry Glapthorn už v roce 1639, tedy pět let po Valdštejnově smrti. Ačkoli není známo, jestli se hra tehdy vůbec hrála, podle pramenů, které chebští divadelníci prošli, od té doby už určitě ne. Představení jsou součástí letošních oslav 950 let od první písemné zmínky o Chebu, doplnila mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

Formou inscenovaného čtení - happeningu na různých místech hradu, včetně autentického Gordonova domu, kde byli zavražděni Valdštejnovi spoluzrádci, se diváci s hrou mohou seznámit v překladu, který vznikl speciálně pro chebské divadlo. „Jde o svého druhu kuriozitu, protože není mnoho soudobých svědectví ze zahraničí, a už vůbec ne formou dramatického díla, o někdejších událostech v českých zemích,“ uvedl Zdeněk Bartoš, umělecký šéf chebského divadla.

Hru pro chebské divadlo přeložil Julek Neumann. Na titul náhodou narazil před sedmi lety v obchodě zrekonstruovaného divadla Globe v Londýně. O dva roky později si na Glapthornovo dílo vzpomněl a nechal si pořídit fotokopii, která se také stala základem pro český překlad.

Na chebském hradě se hra v režii Simona Dominika představí ve středu a ve čtvrtek vždy od 21:00.