Nejlepší návrh na „naše Němce“ předložil Projektil

Ústí nad Labem - Projekční plátno, které se změní ve vitrínu, nebo rukou popsané stěny jsou součástí vítězného návrhu na realizaci expozice o Němcích v českých zemích v budově ústeckého muzea. Obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum vypsala architektonickou soutěž na realizaci muzejní expozice vloni, jako první podobná instituce v Česku. Porota hodnotila 30 návrhů ve dvou kolech, nejvíce ji nakonec zaujal pražský ateliér Projektil architekti. Návštěvníci muzea si ale budou moci prohlédnout všechny projekty.

„Celá expozice je v prostoru, ne na stěnách. Navíc přišli s několika unikátními technologickými řešeními,“ odůvodnila výběr vítězného návrhu Blanka Mouralová z Collegia Bohemica. Architekti navrhli ve většině místností vestavbu, do jejíchž zdí je možné umístit exponáty a pracovat i s prostorem uvnitř ní. V jedné bude například salonek z doby biedermeieru, v jiné model sněmovny.

V úvodní místnosti s názvem Kdo jsou naši Němci?, jejíž model museli architekti vypracovat, pak návštěvníky přivítá oboustranné projekční plátno uprostřed místnosti. Český mluvčí z jedné strany plátna a německý z druhé návštěvníkům expozici představí. „Po skončení úvodního filmu se plátno zevnitř prosvětlí a ukáže se, že je to prosklená vitrína s exponáty,“ dodala Mouralová. Návštěvníci se mohou těšit i na barikádu z česko-německých slovníků nebo jakoby rukou popsané zdi místností.

Pražský ateliér Projektil architekti vznikl v roce 2002, tvoří ho Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister a Petr Lešek. V roce 2009 získali ocenění stavba roku v soutěži Grand Prix architektů za realizaci Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové.

Zatím do hospody

Kdy se vítězný návrh promění v expozici na 1 500 metrech čtverečních plochy, zatím není jisté. Collegium Bohemicum musí nejprve získat potřebných 40 milionů korun. „Dosavadní příprava expozice byla dotována z Evropské unie, pro realizaci expozice chceme získat peníze ze státního rozpočtu,“ řekla Mouralová. Vláda by podle ní tuto položku mohla projednávat už na podzim. Kdyby ale byly peníze k dispozici hned, mohlo by být podle ní hotovo už v polovině příštího roku.

Budova ústeckého muzea, v jejíž dvou patrech bude expozice sídlit, prošla několikaletou rekonstrukcí. Ve čtvrtek se v ní slavnostně otevřou expozice Muzea města Ústí nad Labem, Collegium Bohemicum návštěvníkům ve svých prostorách prozatím nabídne alespoň 30 návrhů na budoucí expozici, několik jejích exponátů a funkční zařízení původní německé hospody. Činnost v nové budově společnost zahájí odbornou konferencí o německé architektuře v Česku.