Kdo si hraje, nezlobí

Semily - Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech opět připravila pro malé návštěvníky prázdninový výlet do kouzelného světa hraček. Výstava Kdo si hraje, nezlobí, letos s příznačným podtitulem Plnou parou, jim představuje svět malinkých strojů a modelů s parním pohonem. K vidění je jich více než stovka a většina z nich také funguje, sdělila ředitelka semilského muzea Iveta Mečířová. Semily dříve patřily k centrům výrobcům hraček a výstavy v tamním muzeu se tradici už několik let snaží připomenout. Začalo se hračkami z plechu, následovaly hračky dřevěné a po nich plastové.

„Když jsme semilská témata vyčerpali, měli jsme výstavu o železnici a loni výstavu společenských a deskových her,“ připomněla ředitelka. Letos se podařilo zajistit další zajímavost, hrací parní strojky ze soukromé sbírky, které jsou na výstavě doplněny o ukázky výrobků firmy Merkur a německé společnosti Wilesco. „Tyto dvě firmy nám výstavu obohatily o to, co se vyrábí v současné době,“ dodala ředitelka.

Výstava návštěvníkům představuje průřez výrobou hracích parních strojků od roku 1880. Mohou vidět hlavně předválečné a meziválečné parní stroje německé provenience, ale i hračky z jiných evropských států, včetně bývalého Československa, a také z USA. Nechybí ani historické katalogy, ceníky a fotografie. Výrobky firem Merkur a Wilesco je na výstavě možné i koupit.

V závěru týdne by měl do Semil z Muzea techniky v nedalekém Loukově dorazit i skutečný parní stroj. „Chceme jej mít vystavený na dvorku muzea,“ dodala ředitelka. Výstavu modelů a malých parních strojků je možné navštívit až do 4. září. V červenci a v srpnu navíc bude muzeum otevřené denně včetně pondělí od 09:00 do 17:00.

Vydáno pod