Cenu Antonína Dvořáka získá Jiří Kout

Praha - Držitelem Ceny Antonína Dvořáka pro rok 2011 se stane jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů současnosti Jiří Kout. Šéf Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK převezme ocenění 7. září v rezidenci pražského primátora v předvečer zahájení mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. O udělení ceny vyhlašované v souvislosti s festivalem Dvořákova Praha rozhodla v úterý odborná porota. Informovala o tom Klára Bumbálková. Jiří Kout se tak připojí k houslistovi Josefu Sukovi a klavíristovi Ivanu Moravcovi, kteří jsou držiteli Ceny Antonína Dvořáka z let 2009 a 2010.

Významný český dirigent Jiří Kout vystudoval dirigování a hru na varhany na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění u Bohumíra Lišky. V roce 1965 zvítězil v dirigentské soutěži ve francouzském Besanconu a v roce 1969 v Bruselu. V letech 1965 až 1970 byl dirigentem plzeňské opery, od roku 1972 působil v Národním divadle v Praze, nejprve jako korepetitor, později jako dirigent. Od roku 1978 působil jako dirigent na různých místech v Německu.

Od roku 1990 byl prvním dirigentem Německé opery v Berlíně a v letech 1993 až 1999 byl současně hudebním ředitelem v Lipsku. Hostoval ve většině významných evropských a zámořských hudebních divadel, od roku 1991 v Metropolitní opeře v New Yorku. Od roku 2006 je šéfem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Je ceněn zejména jako interpret Wagnerových, Straussových a Janáčkových oper.

Letošní Dvořákova Praha přinese nejvíce koncertů ve své historii

Akademie klasické hudby a veřejnost nominovali v roce 2011 na Cenu Antonína Dvořáka celkem 13 osobností, z toho čtyři pěvkyně (Soňa Červená, Ludmila Dvořáková, Naděžda Kniplová, Magdalena Kožená), jednoho pěvce (Richard Novák), čtyři dirigenty (Jiří Kout, Iván Fischer, Martin Turnovský, Vladimír Válek), dva skladatele a spisovatele (Zdeněk Mahler a Ilja Hurník), cembalistku Zuzanu Růžičkovou a violistu Milana Škampu.

Letošní ročník festivalu Dvořákova Praha přinese 22 koncertů, nejvíce ve své čtyřleté historii. Od 8. do 24. září v koncertních síních pražského Rudolfina a v jednom případě ve svatovítské katedrále vystoupí na čtyři desítky interpretů klasické hudby. Mezi účinkujícími bude i Filharmonický orchestr milánského divadla La Scala. Těleso vystoupí v Dvořákově síni pražského Rudolfina 12. září. S orchestrem na festival přijede britský dirigent Daniel Harding.

Zahajovací koncert Dvořákovy Prahy 8. září v Rudolfinu nabídne Čajkovského koncert pro klavír a orchestr a tradiční Dvořákovu symfonii Z nového světa v podání České filharmonie pod vedením amerického dirigenta Jamese Gaffigana.

Vydáno pod