Zkrocenka jako italská crazy komedie

Praha - Zapomeňte na klasiku a přijďte se bavit, zve režisér Daniel Špinar na inscenaci Zkrocení zlé ženy, která je letošní novinkou Letních shakespearovských slavností. Fraška s velkou mírou nadsázky staví především na hereckých výkonech nejen ústřední dvojice - Tatiany Vilhelmové a Romana Zacha. „Je to komediantské divadlo, velmi dobře trefené na letní sezonu,“ domnívá se divadelní kritik Vladimír Hulec, že Špinarovi se podařilo s trochu problematickou komedií zdařile popasovat.

„Úskalí hry je v tom, že je dnes trochu nekorektní. Špinar se to snažil potlačit, což ale dělá každý současný režisér. Spolehl se na herectví a obsadil herce, kteří Shakespearovy situace umí rozehrát,“ oceňuje režisérův přístup Hulec.

Daniel Špinar text anglického dramatika proškrtal a odstranil věci, které už dnes nefungují. „Například z jedné linie s ženichy jsem udělal hodně, ale opravdu hodně bujarou frašku, hodne nadsazenou. Druhá část, Kateřina a Petruchio, je řízena zase jinak, pudověji,“ vysvětlil.

Některá místa jsou fraškou, která jde až na nejzazší mez, třeba ta,v nichž zlá Kateřina odhání dotěrné ženichy motorovou pilou. I souboj obou milenců je místy hodně ostrý, i když je krocení vlastně jenom hrou obou zamilovaných. A proto i otázka, kdo koho vlastně krotí, má prý v každém představení předem nejasný výsledek.

„Výrazné výkony předvádí Roman Zach jako Petruchio a Vojta Dyk v roli milence Kateřininy sestry,“ upozorňuje Hulec. „V inscenaci jsou nádherné situace, které oba rozehrávají karnevalovým způsobem, ale ne povrchním, je to skoro taková crazy italská filmová komedie. Ve hře je také spousta odkazů na popovou nebo rokenrolovou hudbu.“

Zajímavé je podle něho srovnání s nedávnou inscenací „Zkrocenky“ v Národním divadle. „Moc se nevydařila. Režisér Martin Čičvák se příliš spolehl na kostýmovost a ubral na emocích, kdežto tady hrají emoce hlavní roli. A také vedlejší postavy, Vladimír Marek nebo David Novotný, dodali další barvy, a inscenace je mnohem vrstevnatější než v Národním divadle,“ tvrdí Hulec.

Na programu Letních shakespaerovských slavností je Zkrocení zlé ženy celé léto, a nejen na Pražském hradě, kde mělo 29. června oficiální premiéru. Kromě už zmíněných herců uvidí diváci na jevišti Lucii Štěpánkovou, Matouše Rumla, Pavla Kikinčuka, Oldřicha Víznera a Zdeňka Hrušku. Scénickou hudbu napsal Jan P. Muchow.