Rock for People otevírá brány

Praha – Vystoupením skupiny Imodium začne dnes v Hradci Králové hudební festival Rock for People, jenž letos nabídne vystoupení 140 kapel, 20 dýdžejů a 26 divadelních souborů. Do 5. července na třech hlavních pódiích zahrají My Chemical Romance, Paramore, Bullet For My Valentine, Pendulum, Sum 41, White Lies, The Wombats, němečtí Digitalism nebo The Streets. Potvrzeny jsou i tuzemské kapely jako Tata Bojs, Kryštof, Tři sestry, Vypsaná fixa, Nightwork, Buty či Chinaski.

K nejočekávanějším jménům letošního ročníku patří australští Pendulum. Tito představitelé drum'n'bass, a poslední léta i dubstepu a breakbeatu, se v Hradci Králové představí v plné sestavě a s jejich největšími hity. Mezi další hvězdy budou patřit Bullet For My Valentine, kteří loni vydali úspěšné album Fever. Další z potvrzených formací jsou američtí Jimmy Eat World, které jako své velké vzory často zmiňuje frontmanka Paramore Hayley Williamsová.

Na elektronickou linii předloňských Underworld nebo loňských Archive naváže letos německá dvojice Digitalism. S ohledem na chystané červnové album odehraje pouze omezený počet koncertů. Vedle velké show v Londýně půjde právě o vystoupení na Rock for People. V letošní festivalové nabídce bude prostor i pro tuzemské kapely. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Tří sester, festivalový set nabídnou Chinaski nebo Nightwork.

Pořadatelé očekávají návštěvu až 30 tisíc lidí. Na místě se budou vstupenky prodávat za 1 800 korun na všechny čtyři dny a za 1 200 korun na jeden den. Prostory Festivalparku oproti loňsku doznaly značných změn. Nově nabídnou zastřešené prostory pro více než 15 tisíc lidí a 6 tisíc míst k sezení. Jako místo oslav svého 20. výročí působení v České republice si vybrala Rock for People mezinárodní organizace Greenpeace. Při té příležitosti vznikne na festivalu takzvané Zelené městečko, kde si návštěvníci budou moci aktivně odpočinout a zároveň si užít komornější atmosféru.

Organizátoři festivalu tradičně v rámci ekologického konceptu podpoří veřejnou dopravu včetně kyvadlové a vlakovou dopravu na festival, cyklojízdu včetně instalace stojanů na kola, letos poprvé s profesionálním doprovodným cykloservisem, nebo tisk propagačních materiálů na recyklovaný papír. Chybět by neměl ani recyklovaný toaletní papír. Za přístup k životnímu prostředí byl loni festival Rock for People oceněn prvním místem v akci Čistý festival. Během loňského ročníku se na něm vysbíralo přes 110 tisíc pivních kelímků, jejichž složením vznikl had o rekordní délce přes 1 155 metrů. Rock for People se tak zapsal do České knihy rekordů.

Festival nabídne mnohá vylepšení

Posílena bude i péče o bezpečnost a pohodlí návštěvníků, o které se postará 250 stevardů a desítky zdravotníků a hasičů. Podle organizátorů se výrazně zvýší kontrola pohybu osob ve stanovém městě s kapacitou až 15 tisíc lidí, přibylo osvětlení, vylepšil se i systém u vstupu do kempu. I letos bude zřízena horká linka pro návštěvníky, na kterou budou moci hlásit problémy například s neochotou ochranky, se zdravotní službou, přeplněnými toaletami nebo s prodávanými potravinami.

Loňský ročník festivalu navštívilo téměř 28 500 fanoušků, nejvíce v jeho historii. Z pohledu bezpečnosti se obešel bez větších potíží. Od začátku akce bylo podle organizátorů na Rock for People loni ošetřeno 550 lidí, tři skončili v nemocnici, nešlo však o vážné případy.

Vydáno pod