Chrudim se stala výkladní skříní loutkářů

Chrudim – Na loutkářský festival v Chrudimi se už šedesát let sjíždějí každým rokem nejlepší amatéři z Čech a Moravy. Jubilejní přehlídka, která začíná 1. července, představí přes třicet souborů. Vedle soutěžních nabídne program i inspirativní a doplňkové inscenace. Loutkářská Chrudim je totiž prý především o radosti z loutkového divadla.

„Každým rokem dorůstají další loutkáři, kteří mají zájem přijet. Vždycky se říkalo, že Loutkářská Chrudim je výkladní skříní amatérských loutkářů,“ upozornil spoluorganizátor festivalu Jiří Kadeřávek.

Festival se bude odehrávat na více místech, na hlavní a malé scéně Divadla Karla Pippicha, ve Spolkovém domě, Regionálním muzeu i ve stanu za divadlem. Hlavní program začal dnes dopoledne, na odpoledne byl naplánován do Klášterních zahrad tradiční Loutkářský štrůdl, průvod loutkářů s hudbou, vystoupeními a dílnami.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Součástí Loutkářské Chrudimi jsou rovněž každodenní koncerty, vystoupí například písničkář Pepa Nos nebo skupina Circus Ponorka. V městském kině se budou od 2. do 5. července promítat loutkové filmy. Během festivalu se uskuteční i deset odborných seminářů vedených profesionálními umělci a odborníky z celé republiky.

Letošní jubilejní ročník zakončí 6. července večer Loutkářský bál. V jeho průběhu budou vyhlášeny výsledky soutěžní části přehlídky.

  • Loutkářská Chrudim 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2686/268538.jpg
  • Přípravy na Loutkářskou Chrudim 2011 zdroj: Stránky festivalu Loutkářská Chrudim http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2686/268539.jpg