Vizinoviny: Všichni jsou ve Varech, motají se po barech

Hurá, prázdniny! Dnes o povážlivě chudých hudebnících z Bavorska na festivalu Litoměřický kořen, hvězdě zevlující mládeže na Rock For People a taky politicky a jinak nekorektní znělce začínajícího filmového svátku v Karlových Varech.

V Hradci Králové začal festival Rock For People, mamutí akce, kde se počítá až se třiceti tisícovkami návštěvníků. Zároveň se ale přes víkend čeká déšť. Když to zvládnou mladí v anglickém Glastonbury nebo dánském Roskilde, zvládnou to v Hradci taky, tedy pokud si s sebou vezmou gumáky. V úterý na Rock For People vystupuje Mike Skinner, který si říká The Streets. Posluchače čekají příběhy ze života mládeže zevlující v nákupních centrech, za doprovodu poněkud monotónní hudby. Tak se to alespoň jeví ze Skinnerových alb, úspěšných hlavně doma ve Velké Británii, poněvadž jim rozumí ti, kdo se bez problému domluví ve Skinnerově rodném Birminghamu. K tomu deklamování a monotónnosti: Je to předsudek. Vizinoviny musejí popravdě napsat, že je The Streets naživo v minulosti překvapili. Velice příjemně.

Rudy Linka kdysi opustil Československo, aby si splnil sen stát se jazzovým kytaristou a hrát první ligu se světovými hráči. Teď hráče první třídy vozí na náměstí českých a moravských měst (Praha, Domažlice, Plzeň, Brno, Prachatice, Tábor a České Budějice), kde jsou od 12. do 23. července k vidění a poslechu zadarmo. ZADARMO. Což je údajně nejvyhledávanější slovo českého internetu. Pokud přispěje k popularitě Linkova skvělého počinu, tak fajn. Tohle je jeho letošní hvězda, pianista McCoy Tyner, člen legendárního kvartetu Johna Coltranea.

Pozor, hodnotící a ryze osobní úsudek: Slovenský festival Bažant Pohoda v Trenčíně je mezi těmi letními nejlepší v bývalém Československu. Rovněž Vizinoviny by chtěly potkat Mariana Vargu, vidět kapelu Pulp nebo tamilskou tygřici M.I.A.. Jenomže, jaký div, festival si dal na své stránky oznámení: Děkujeme, vyprodáno. Virtuální návštěvu letošní Pohody (7.–9.7.) začněme novou skladbou slovenské dvojice Bene + Peko

a pokračujme dvěma hosty ze zahraničí:

Fenomenální Pulp s písní Obyčejní lidé. Její název uvedl Jarvis Cocker, zpěvák Pulp, do života památného večera roku 1996, při udílení hudebních cen Brit Awards. Na pódium se dostavil král popu, Michael Jackson, aby převzal cenu pro „umělce své generace“ a zazpíval dvě písně. Nesnesitelný patos chvíle narušil právě Jarvis. Vnikl na pódium, aby panu králi připomněl, že „není žádný spasitel světa“. Vizinoviny dodnes tleskají. Jarvise ovšem v první chvíli obvinili, že ublížil třem dětem, které s Michaelem J. vystupovaly. Stará taktika („je to neřád, bije děti“), ukázalo se ale, že je to nesmysl.

A nakonec jedna specialita. Na roztomilý festival Litoměřický kořen, který se koná tento víkend, pozvali německou kapelu Dos Hermanos. Z evropské mocnosti, navíc její konzervativní a bohaté části, totiž Bavorska, přijíždí na festival pozoruhodná skupina, která si podle všeho nemůže dovolit koupi skutečných hudebních nástrojů, jak sami slyšíte zde.

Vydáno pod