MFF se probouzí do čtvrtého festivalového dne

Karlovy Vary - 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dnes vstupuje do čtvrtého festivalového dne. V očekávání je představení filmu Spoluautor amerického režiséra Martina Donovana. Ve Varech bude také představen česko-slovenský film Martina Šulíka - Cigán, díky němuž se do soutěžní sekce dostala také Česká republika.

Drama amerického režiséra a herce Martina Donovana bude na festivalu bojovat v hlavní soutěži o křišťálový glóbus. Donovan v něm hraje dramatika Roberta, jehož kariéra míří strmě dolů a právě se znovu zamiloval do dávné lásky.

Dnes dopoledne bude také pokřtěno kompletní DVD televizního cyklu Zlatá šedesátá a dvoudílného filmu nazvaného 25 ze šedesátých, který v místní Galerii umění doplní vernisáž originálů filmových plakátů právě z 60. let.

Donovan představí soutěžní film Spoluautor (zdroj: ČT24)

Filmová nadace společnosti RWE a Barrandova zveřejní vítěze prvního kola výběrového řízení na nové scenáristické projekty v letošním roce. Své dokumentární projekty tu představí filmaři z východoevropských zemí. S novináři se setkají tvůrci polského soutěžního snímku Potomek knížat a také kanadsko-americkému filmu Spoluautor.

Očekávána je i projekce filmu režiséra Petra Nýdrleho Evžen mezi námi z roku 1981. Černobílá satira vznikla jako absolventský snímek FAMU a v kinech se mohla objevit až po roce 1989. Snímky z natáčení zpřístupní v prvním patře Thermalu tvůrci celovečerního filmového projektu Alois Nebel, který se v kinech poprvé objeví 29. září.

Neděle ve znamení korejské autobiografie

Hvězdou včerejšího dne byl korejský režisér Kim Ki-duk, který se do Varů vrátil po pěti letech. Autobiografický snímek Arirang natočil po tříleté odmlce. Sám sebe v něm podrobil trýznivé sebereflexi. "Chtěl jsem si zodpovědět otázku, co je to film, chtěl jsem se zeptat, co je to kino jako takové a zároveň jsem se chtěl tímto filmem rozhodnout, zda budu dál točit, nebo ne," uvedl Kim Ki-duk.

Lidé mohli také navštívit koncert Gorana Bregoviče, který si včera večer od Jiřího Bartošky převzal cenu prezidenta festivalu.

Vydáno pod