Liová stavěla Dům i ve Varech

Karlovy Vary – Jsem zakořeněná na Slovensku, takže témata umím hledat a vypozorovat spíše tam. Ale Dům je srozumitelný i v zahraničí, jak bylo vidět i na Berlinale, uvedla v rozhovoru pro ČT24 filmařka Zuzana Liová, která včera na karlovarském festivalu představila svůj debut. Snímek s názvem Dům vznikl podle jejího scénáře, oceněného v roce 2007 v Cannes Cenou Krzysztofa Kieslowského, a zároveň se Liová ujala i režie.

„Jsem ráda, že ho konečně můžeme představit i v Česku,“ přiznala Liová při nedělním promítání ve Varech. Dům vznikl ve slovensko-české koprodukci, na níž se podílela i Česká televize. Režisérka do filmu obsadila i české herce – Miroslava Krobota, Taťjanu Medveckou a Ester Geislerovou. Ze slovenských Liová oslovila debutující Judit Bárdos, Marka Geišberga nebo Mariána Mitaše.

Na česko-slovenskou spolupráci vzpomíná v dobrém, i když bez ústupků se neobešla. „Chtěla jsempana Krobota obsadit, ještě jsem ani nevěděla, že to bude česko-slovenská koprodukce. A obsazení paní Medvecké tak nějak přirozeně vyplynulo. Problémem ale byly dvě jazykové verze, protože čeští koproducenti měli podmínku, že chtějí i českou. Máme tedy vyrobené dvě – pro každou zem jednu,“ prozradila.

Rozhovor se Zuzanou Liovou (zdroj: ČT24)

Neokázalý film o střetu generací

Upozornila, že snímek není autobiografický, i když mnoho věcí, které se v něm objevují, vypozorovala ve svém okolí. Jednou (velmi zjednodušenou) větou řečeno vypráví o otci, který pro každou ze svých dcer staví na vlastní zahradě dům. „Je to v podstatě příběh o vztahu otce a jeho dcer, o tom, jak se k sobě přibližují i jak se od sebe vzdalují. Zároveň je o střetu dvou generací – té, která má ještě trochu komunistické nebo socialistické myšlení, a té nové, která má více možností, jen si musí vybrat a zjistit, co chce,“ doplnila k obsahu filmu Liová.

Medvecká, která na plátně ztvárnila matku, jakousi tichou klidnou sílu, jak ji charkterizovala, Dům označila za neobyčejně neokázalý, citlivý a přitom obyčejný. „I to, že jsem mohla hrát s Mirkem Krobotem, kterého jako režiséra velice uznávám a respektuju, bylo báječné. Byl autentický a přemýšlivý,“ podotkla herečka.

Slováci ve Varech

Ve Varech byl debut Liové uveden v sekci deseti evropských režisérů očima kritiků spolupracujících s mezinárodním časopisem pro film a filmový obchod Variety. Není jediným slovenským zástupcem na karlovarské přehlídce – v soutěžní sekci Na východ od Západu se promítá Viditelný svět Petera Krištúfka, v němž se také objevují čeští herci (Ivan Trojan, Jana Hlaváčová); a opět slovensko-český koprodukční snímek Cigán Martina Šulíka byl vybrán do hlavní soutěžní sekce.

Dům se letos představil i na daších přehlídkách včetně Berlinale. Ze slovenského Art Film Festu si jeho tvůrci koncem června odvezli Modrého anděla za nejlepší herecké výkony pro Bárdosovou a Krobota a také cenu Film Europe za mimořádný tvůrčí počin. V Maďarsku film získal cenu studentské poroty.

Do českých kin bude Dům uveden 20. října.