Nic proti ničemu, musíme si pomáhat. Za každou cenu?

Karlovy Vary – Na karlovarském festivalu má dnes světovou premiéru snímek Nic proti ničemu, druhý český film (ze dvou – tím prvním, nepočítáme-li s přimhouřeným okem slovensko-českého Cigána Martina Šulíka v hlavní soutěži, je dokument Martina Marečka Pod sluncem tma), který byl vybrán na 46. ročníku do některé ze soutěžních sekcí (Na východ od Západu). Satirickou komedii natočil „pankáčsky“, jak tvrdí jedna z hereček, ostravská redaktorka ČT24 Marta Pilařová, Petr Marek.

„Je to komedie s velice ironickým podtextem,“ říká o Nic proti ničemu Marek. Mladí manželé, uvažující o adopci, se vetřou na setkání svých vrstevníků, kteří vyrůstali v adoptivních rodinách a sblížili se na internetovém chatu. „Toto setkání je docela bizarní, dějí se na něm podivné věci v realistickém tónu,“ dodává Marek.

Film se podle jeho slov zabývá přijímáním a odvrhováním lidí z nějakého společenství, ať už je to občanské sdružení, nebo hospoda. „Tedy takovou sociálně-společenskou adopcí. Vždycky jsme ochotni někoho odvrhnout a někoho přijmout, a dokonce jsme ochotni tolerovat věci, které jsou netolerovatelné. A o tom ten film je, o toleranci a o tom, jestli si skutečně musíme pomáhat za každou cenu,“ naznačuje Marek.

„Film velmi talentovaného tvůrce, který si nebere servítky, nebojí se jít po nových cestách nebo toho, že někoho urazí.“ /umělecký ředitel MFF KV Karel Och/

Nic proti ničemu „rafinovaně a poeticky“ navazuje na styl manifestu Dogma 95, který sepsali dánští režiséři Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring a Søren Kragh-Jacobsen. Deklarují v něm návrat k jednoduchosti filmu a soustředění na postavy a děj. V duchu Dogmatu 95 vznikly třeba snímky Italština pro začátečníky (Lone Scherfigová, 2000) nebo Idioti (Lars von Trier, 1998).

Marek film točil v kempu (kde se také setkání odehrává) s herci z „kolektivní jevištní úderky“ LÁHOR/Soundsystem. Kromě Marty Pilařové v něm působí také Johana Švarcová, představitelka ženy, která se svým manželem uvažuje o adopci. Diváci ji mohou znát z filmu Roberta Sedláčka Největší z Čechů, kde hrála idealistickou Zvukařku. „Přístup obou režisérů je stejný v tom, že se oba z mála snaží vytěžit co nejvíc. Zároveň jsou pozorní vůči situacím, které vznikají nečekaně,“ srovnala spolupráci s Robertem Sedláčkem a Petrem Markem.

Ten Nic proti ničemu nejen režíroval, ale je i autorem scénáře, druhým kameramanem (společně s Filipem Cenekem) a také si ve filmu zahrál. Kromě filmaře je také hudebníkem – vystupuje se skupinou Midi Lidi, která mimochodem získala Českého lva za hudbu ke snímku Protektor, v jeho filmu ale od tohoto uskupení „nezazní ani tón“.

Diváci zatím měli možnost vidět v kinech dva Markovy filmy – Lásku shora (2002) a Nebýt dnešní (2005), přestože jich natočil víc, většinou ale jde o videofilmy. Nic proti ničemu se ovšem v české kinodistribuci objeví – od 13. října.

  • Petr Marek zdroj: Artcam http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2691/269020.jpg
  • Nic proti ničemu zdroj: KVIFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2686/268591.jpg
Vydáno pod