Malkovich návrhářem, Liška či Budař manekýny

Karlovy Vary - Pavel Liška, David Švehlík, Vojta Kotek, Jan Budař a další čeští herci se dnes před půlnocí představili v karlovarské Galerii umění na uzavřené párty jako manekýni. Netradiční přehlídka prezentovala kolekci pánského oblečení značky Technobohemian, s níž do Varů přijel americký herec a režisér John Malkovich. Tentokrát nikoli jako vyslanec filmové branže, ale v úloze módního návrháře.

Malkovich bral přehlídku ležérní pánské módy velmi vážně, přicestoval kvůli ní do Karlových Varů se značným předstihem. Z Granndhotelu Pupp, kde se opět ubytoval, odjížděl několikrát do galerie, aby zde osobně dohlížel na přípravu přehlídky. Pro ni byla vyhrazena část výstavního sálu v atypické úpravě. Molo obvyklé pro prezentace módy tu chybělo, manekýni z malého pódia sestupovali přímo před diváky a byli s nimi v přímém kontaktu.

„Po několika měsících vyjednávání se nám vše podařilo dotáhnout do úspěšného konce. Hlavně jsme museli najít herce, kteří se do modelů vešli,“ poznamenala k přípravě přehlídky mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Prezentace Malkovichovy značky nebyla jediným nefilmovým čtvrtečním programem. O dnešní zábavu se starala také Česká televize, k Tanci s ČT hrála od osmé večer v Poštovním dvoře kapela mako!mako nebo Eddie Stoilow.

Pokračovala samozřejmě i filmová přehlídka. Festival dnes nabídl další dva soutěžní snímky. Kanadský snímek Romeo 11 o mladíkovi, který se vyrovnává s fyzickým postižením, a dánsko-chorvatské drama Pokoj 304 zobrazující osudy lidí, kteří se potkají v jednom kodaňském hotelu.