Pohoda, jazz, Esperanza

Praha – Začátkem roku překvapila americká multiinstrumentalistka Esperanza Spaldingová při udělování výročních cen Grammy, kdy umístění nezískala v jazzové kategorii, ale v obecném ocenění „Objev roku“. Porazila tak například miláčka amerických teenagerů Justina Biebera a mimo jiné výraznou měrou nasměrovala pozornost k jazzu. Tato mladá basistka, skladatelka a zpěvačka nabídne výjimečný jazzový zážitek dnes večer také v Praze, a to v karlínském divadle. „Klasický muzikant uslyší hudbu ve smyčcích, jazzmani ji najdou v improvizaci,“ slibuje.

Esperanza Spaldingová studovala na Berklee College of Music, kde byl jejím hlavním učitelem basy John Lockwood. Jejím prvním výraznějším angažmá bylo účinkování v kapele zpěvačky Patti Austin: Po prvním semestru na Berklee ji vzala na mezinárodní turné k podpoře svého alba For Ella (věnované Elle Fitzgerald). Na kontrabas začala hrát ve svých patnácti letech, předtím se věnovala hře na housle a také zpěvu. „Kontrabas má velmi bohatý, sytý zvuk. To se mě opravdu dotklo, to mě chytilo. Když hraji na tenhle nástroj, otevírá to spoustu dveří v hudbě. Skočila jsem do toho po hlavě. Kontrabas mi otevřel mnohé dveře a já jsem si řekla, že jimi musím projít,“ říká.

Esperanza Spaldingová

„Improvizací lze vyprávět nové příběhy. Reagujeme na energii publika v tu chvíli, vytváříme živou poezii na místě.“

Rozhovor s Esperanzou Spaldingovou (zdroj: ČT24)

Mezi své vzory ve hře na basu počítá zejména Rona Cartera a Davea Hollanda. V obecnější kompoziční rovině zmiňuje např. vliv Waynea Shortera, zpěváka Miltona Nascimenta a brazilské hudby, ale i soulu a hip-hopu. Na svých albech se Spaldingová uplatňuje výrazně coby skladatelka. Doposud má za sebou tři: Junjo (2006), Esperanza (2008) a Chamber Music Society (2010), která ji vynesla i na obálku časopisu Down Beat. Její další album, které má vyjít koncem roku 2011, nese pracovní název Radio Music Society a Esperanza doufá, že na něm představí jazzové hudebníky způsobem srozumitelným a stravitelným pro posluchače mainstreamového rozhlasu.

Na Berklee basistku zpozoroval také saxofonista Joe Lovano, s nímž v říjnu 2009 poprvé navštívila Prahu s projektem US Five. Mimoto však participuje v mnoha příležitostných seskupeních, např. hostovala na albech Stanleyho Clarka nebo Mikea Sterna. Spaldingová dnes v Praze vystoupí se svou aktuální kapelou Chamber Music Society. Koncert se odehraje v Hudebním divadle Karlín od 20:00 hodin.

Americká multiinstrumentalistka, kontrabasistka a zpěvačka Esperanza Spaldingová se narodila v roce 1984. Ve svých skladbách se dotýká mnoha žánrů. Esperanza vyrůstala v Oregonu, v portlandském předměstí King, které označila za „poměrně strašné ghetto“. Vyrůstala pouze s matkou a bratrem. Její etnické kořeny jsou různorodé. „Maminka je hispánská Velšanka narozená v Americe, tatínek je černý.“ Zajímá se o hudbu různých kultur, včetně hudby brazilské.