První kritiky posledního Pottera chválí

Londýn - Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 je s přehledem nejlepším filmem z celé série o čarodějnickém učni. Myslí si to představitel hlavní role Daniel Radcliffe a také první recenze v britských listech chválí snímek, který natočil opět režisér David Yates. Na Trafalgarském náměstí čekají v dešti stovky fanoušků z celého světa, kteří chtějí před dnešní premiérou spatřit své idoly. Film uzavírá ságu deset let poté, co byl natočen její první film, a čtyři roky poté, co vyšel poslední knižní díl čarodějnické série J. K. Rowlingové. Je to první snímek v sérii, který byl natočen také ve 3D.

I když studio Warner Brothers uvalilo embargo na novinářské recenze do pátečního rána, britské listy si s tím hlavu nedělaly a první kritiky otiskly už ve středu. Ale studio to bezpochyby přežije, protože jsou zatím veskrze kladné. Bulvární The Sun napsal, že „poslední díl stále oplývá potterovským kouzlem“. „Je oslňující a napínavý ještě předtím, než příběh dosáhne monumentálního vrcholu v souboji statečného sirotka (Pottera) a beznosého padoucha Voldemorta v podání Ralpha Fiennese,“ napsal list.

Druhá část je barvitější

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

„Myslím, že je o světelné roky lepší než kterýkoli film v celé sérii. Je to nejlepší film, jaký jsme kdy udělali. Je to skvělé, že končíme takhle pozitivně.“

Film vrcholí bitvou o čarodějnickou školu v Bradavicích mezi silami dobra a zla a závěrečným soubojem Voldemorta s Harrym. Stejně jako předcházející film, který byl natočen podle úvodní části posledního knižního dílu, je poměrně pochmurný a vážný. Minulý díl byl natočen spíše v matných barvách. Tentokrát režisér Yates chtěl, aby snímek byl barvitější, včetně závěrečných bitevních scén. Místy - ale naštěstí ne často - připomínají bitevní výjevy z Pána prstenů. Filmaři při nich dokonce zbořili i kulisy Bradavic, ve kterých natáčeli všechny dosavadní filmy.

„Na rozdíl od jiných filmových sérií se kvalita snímků o Potterovi nikdy nepropadla,“ myslí si recenzent The Sun. Je ale přesvědčen o tom, že všichni tři hlavní představitelé - Radcliffe, Emma Watsonová i Rupert Grint - mohli hrát lépe. „Platí to o Radcliffeovi a také Watsonová i Grint se v posledních třech filmech příliš nezlepšili. I když ale herecké výkony hlavních hvězd nepřinesly nic nového…, je to úžasný film a skvělý britský úspěch,“ píše list.

Poslední bitevní scéna nabídne děsivé představení 

Podle The Daily Telegraph „je zřejmě největším triumfem filmu schopnost překonat nedostatky předlohy J. K. Rowlingové.“ „V posledním díle Harryho Pottera se jí nepodařilo vtisknout knize potřebný epický náboj, a tak je závěrečná bitevní scéna zklamáním,“ píše list. „Ale Yates ji přetavil v opravdu děsivé představení… je to monumentální biograf… nesoucí hlavní poselství, které se dotkne každého diváka, mladého i starého: V každém z nás jsou temné síly, ale můžeme je překonat,“ napsal deník.

Podle London Evening Standard jsou „skutečnými hvězdami filmu armády techniků“. „Vytvářejí skutečné kouzlo a jsou možná posledním britským průmyslem,“ poznamenal list. Oceňuje také „herecký tým snů“ od Jima Broadbenta po Helenu Bonhamovou Carterovou. Radcliffe ve středu ocenil Alana Rickmana za roli Severuse Snapea, za niž by měl být prý nominován na Oscara.

Čeští fanoušci se dočkají za týden

Zda jsou pozitivní kritiky oprávněné, se diváci budou moci přesvědčit dnes večer na premiéře, ti ostatní až za týden. Přesto skalní potterovští fanoušci a především fanynky čekají už několik dnů v centru Londýna na své idoly. Studio Warner Brothers se totiž rozhodlo uspořádat světovou premiéru ve velkém stylu. Obvykle jsou premiéry na náměstí Leicester Square. Bude tomu tak i tentokrát, i když ve třech kinech najednou.

Nyní však tradiční červený koberec ale začíná už na nedalekém Trafalgarském náměstí a bude dlouhý asi kilometr. Producenti u něj také vytvořili Příčnou ulici, kde si čarodějští učni v knihách o Potterovi kupují své nářadí. Není tedy divu, že na Trafalgarském náměstí již od začátku týdne táboří stovky lidí z celého světa - převážně v nepříznivém počasí. Prší i dnes odpoledne a stejná předpověď platí i na večer. Zřejmě se tak naplní osud řady potterovských premiér, které se konaly za deštivého počasí.

Vydáno pod